Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a atras atenţia că Rusia a transformat Crimeea într-un impresionant arsenal militar cu scopul de a-şi proiecta capabilităţi strategice asupra regiunii de Est a NATO şi a Uniunii Europene. Declaraţia eurodeputatului a fost făcută în plenul Parlamentului European reunit în această săptămână la Strasbourg, în contextul dezbaterilor asupra raportului eurodeputatului Ioan Mircea Paşcu privind situaţia militară strategică în bazinul Mării Negre, după anexarea ilegală a Crimeii.
Eurodeputatul Victor Boştinaru a aprecita raportul colegului său, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu care radiografiază realitatea militară şi strategică din bazinul Mării Negre. „Subliniez că, dacă după acest raport, Comisia Europeană nu-şi actualizează sinergia Mării Negre vom ajunge să nu avem nici securitate, nici energie, ci doar o altă simplă bucată de hârtie. În acest context, doresc să salut decizia Preşedintelui Poroşenko de a denunţa cele cinci acorduri dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către forţe militare ruse care se află în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi privind transporturile militare ruso-ucrainene, legi adoptate de către Rada Supremă în 21 mai. Ţin să menţionez că, deşi aceste acorduri nu se mai aplicau în practică, transporturile de arme şi muniţii se efectuau împotriva voinţei poporului ucrainean. Ca urmare a acestei realităţi, 1.500 de forţe speciale Speţnaz ruseşti se află în Transnistria. Este probabil ca Rusia să intenţioneze construirea unui pod aerian”, a precizat eurodeputatului Victor Boştinaru.
„Doresc să evidenţiez prezenţa masivă a Rusiei în cadrul unui război electronic de anvergură”
În acelaşi context al excelentului raport Paşcu, se ridică şi problema vulnerabilităţii infrastructurii critice energetice în bazinul Mării Negre, în acest moment şi în viitor. De asemenea, eurodeputatul Victor Boştinaru a atras atenţia asupra „strategiei graduale a Rusiei de a implementa ocuparea teritoriilor învecinate, trecând de la conflicte interetnice la conflicte îngheţate şi apoi ocuparea lor directă – aşa cum s-a procedat în cazul Abhaziei, Osetiei de Sud, respectiv Crimeii. Nu în ultimul rând, doresc să evidenţiez prezenţa masivă a Rusiei în cadrul unui război electronic de anvergură, identificat ca atare de NATO şi partenerii Uniunii Europene.” „Trebuie să menţionez că Rusia a transformat Crimeea într-un impresionant arsenal militar cu scopul de a-şi proiecta capabilităţi strategice asupra regiunii de Est a NATO şi a Uniunii Europene. Acesta este sensul pentru care state NATO şi non-NATO, de la Marea Baltică, au decis constituirea pactului defensiv” a conchis Victor Boştinaru.