Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus încep din 18 mai

0
86

rablaÎn şedinţa Comitetului de Avizare de astăzi, 12 mai 2017, Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat lista cu producătorii validaţi care vor participa în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, precum şi listele cu persoanele fizice acceptate în cadrul Programului Casa Verde Clasic.

Anul acesta, pentru Programul Rabla au fost depuse 130 dosare din partea producătorilor şi importatorilor auto, dintre care au fost aprobate 127 dosare. Au fost depuse două contestaţii, soluţionate tot astăzi, iar pentru cel de-al treilea dosar s-a solicitat retragerea, renunţându-se la formularea contestaţiei. În ceea ce priveşte Programul Rabla Plus, au fost depuse 25 dosare de validare, toate fiind acceptate. Începând cu data de 15 mai, AFM va încheia contracte de finanţare cu producătorii validaţi în programe, urmând ca lista finală a acestora să fie publicată pe site-ul AFM.

În anul 2017, Programul Rabla Clasic are alocat un buget de 180 milioane lei, iar Programul Rabla Plus beneficiază de un buget de 45 milioane lei. Pentru Programul Rabla Clasic, cuantumul primei de casare este de 6.500 lei şi se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

În cadrul Programului Rabla Plus, se acordă un ecotichet de 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus. În cazul în care solicitantul casează o maşină mai veche de 8 ani şi decide să achiziţioneze un autovehicul nou electric, beneficiază atât de prima de casare de 6.500 lei, cât şi de ecotichetul de 45.000 lei, iar dacă optează pentru un autovehicul electric hibrid plug-in va primi prima de casare de 6.500 lei şi ecotichetul de 20.000 lei.

În ceea ce priveşte Programul Casa Verde Clasic, beneficiari persoane fizice, în cadrul acestei şedinţe a Comitetului de Avizare, au fost aprobate 1.528 dosare. Listele cuprinzând solicitanţii persoane fizice acceptate sunt publicate pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă acestui program. Începând de săptămâna viitoare, AFM va întocmi contractele de finanţare şi le va trimite agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului în vederea semnării de către persoanele fizice. Listele cu judeţele şi datele de la care persoanele fizice se pot adresa agenţiilor teritoriale se vor afişa în perioada următoare.