Peste o sută de elevi, găsiţi cu râie şi păduchi

0
363

Peste o sută de elevi din Dolj au fost depistaţi cu râie sau păduchi, în urma triajului epidemiologic efectuat odată cu începerea cursurilor după vacanţa de primăvară. Situaţia se repetă de ani de zile după fiecare vacanţă, atunci când se efectuează controale în şcoli. Şi nu au fost singurele probleme de sănătate sau igienă descoperite cu această ocazie. Câteva sute de copii au fost diagnosticaţi cu varicelă, micoze sau alte boli infecţioase.

paduchiÎn primele săptămâni după vacanţa de primăvară, odată cu reîntoarcerea elevilor în sălile de clasă, cadrele medicale au vrut să se asigure că aceştia nu suferă de boli contagioase pe care să le transmită mai departe. În plus, din experienţa anilor trecuţi, o altă problemă cu care medicii se confruntă în această perioadă este că unii elevi se întorc cu râie şi păduchi. Şi nu s-au înşelat nici de data aceasta. În urma triajului epidemiologic care se face după fiecare vacanţă, medicii au descoperit, printre altele, nu mai puţin de 162 de cazuri de pediculoză (păduchi) şi cinci de scabie (râie). Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în unităţile de învăţământ din mediul rural (88), în timp ce în mediul rural au fost 79.

Controale s-au făcut în nouă creşe, 28 de centre de plasament, 382 de grădiniţe, 326 de şcoli, 46 de licee şi 13 şcoli profesionale. Din ei 79.434 de copii de grădiniţă şi elevi înregistraţi, au fost examinaţi 54.185, probleme fiind depistate la 589 dintre ei – 336 în şcolile din oraşe şi 253 în unităţile de învăţământ care funcţionează la sat.

Şapte cazuri de varicelă, depistate de medici

SAMSUNG
SAMSUNG

În urma controalelor efectuate de medici, au fost depistate şi şapte cazuri de varicelă, o afecţiune contagioasă care foarte uşor se poate transmite în interiorul unei comunităţi. Pe lângă varicelă, au fost descoperite şi destul de multe cazuri de elevi cu micoze. Potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 34 de cazuri. Tot în urma acestor controale, au fost descoperiţi elevi cu angine. Conform situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, 245 de copii sufereau de această afecţiune la momentul efectuării controalelor în şcoli. În plus, încă 182 de elevi au fost trecuţi, în raportul DSP, la capitolul „alte boli infecţioase”.

Scopul triajului epidemiologic a fost acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios.