Substanţele au fost diluate! Hexi Pharma a solicitat în instanţă intrarea în insolvenţă

0
283

hexi_pharma_800x318_37274500Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, arată primele teste oficiale anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei. “Sunt mult mai multe probe la Icechim, aici avem vreo 20 de probe. Există diferenţe între concentraţii între valoarea declarată şi cea estimată prin analizele făcute la Icechim, e vorba de procente de concentraţie de substanţe pe diferite produse. Iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41% Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată. Cam în felul acesta sunt analizele, unele concordă (propanol)”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Victor Strâmbu a mai spus că ieri s-a terminat şi controlul inspecţiei sanitare de stat de la minister la firma Hexi Pharma, iar raportul va fi gata în aproximativ două zile, dar s-a decis retragerea produselor neconforme. “Retragerea trebuie să se facă imediat, există documente care vor fi ridicate de la unitate” a spus secretarul de stat. El a precizat că firma este amendată cu 40.000 lei.

Guvernul nu exclude deschiderea unui proces civil împotriva Hexi Pharma, după ce testele oficiale prezentate ieri au arătat că substanţele biocide sunt neconforme, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. “Nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva companiilor respective. Nu vorbim de o anchetă penală, ci de una administrativă” a declarat Dan Suciu. “Recomandăm ca aceste substanţe să nu mai fie utilizate. Vom avea un nou ordin de ministru care să reglementeze alţi parametri. Când vom avea asta, abia atunci vom putea spune că în spitalele din România avem standarde” a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Suciu a mai spus că în perioada imediat următoare vor urma controale încrucişate în toată ţara. “Recomandăm spitalelor să nu mai utilizeze substanţele acelea, în perioada imediat următoare vom testa şi celelalte produse de pe piaţă, precum şi eficacitatea lor în spitale”, a insistat el. “Suntem convinşi că dacă nu au acum decât Hexi, în 24 de ore pot achiziţiona o altă substanţă, este dreptul managerului de spital de a face asemenea achiziţie cu sumele pe care le are la dispoziţie”, a adăugat el. Potrivit legii, spitalele pot să facă achiziţii directe de maximum 15.000 de euro.

Pe 10 mai, Hexi Pharma a cerut insolvenţa

Pe rolul Tribunalului Bucureşti este înregistrată o cerere a Hexi Pharma, firma în legătură cu care există suspiciuni că a comercializat dezinfectanţi diluaţi pentru spitalele din România, privind intrarea în insolvenţă. Dosarul a fost înregistrat la data de 10 mai pe rolul instanţei. Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat, marţi, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care se fac investigaţii în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Procurorii Parchetului General au anunţat că au început urmărirea penală in rem pentru “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse” în cazul dezinfectanţilor din spitale.

Sâmbătă, procurorii şi poliţiştii au făcut percheziţii la clădiri care aparţin Hexi Pharma, dar şi acasă la patronul Dan Condrea, anchetatorii ridicând documente şi probe şi din spitalele unde au fost găsite probe neconforme. Poliţiştii au ridicat probe de la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi alte 21 de judeţe. În urma informaţiilor apărute pe tema dezinfectanţilor diluaţi care se presupune că au fost folosiţi în spitalele din România, Patriciu Achimş-Cadariu a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Declaraţiile false în cazul produselor biocide vor fi sancţionate cu amenzi de 35.000-50.000 lei

Nerespectarea declaraţiei pe propria răspundere în ceea ce priveşte conţinutul şi concentraţia substanţei active în cazul biocidelor se consideră contravenţie şi se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 35.000 lei şi 50.000 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. “S-a considerat necesar înăsprirea pedepselor aplicate în cazul declaraţiilor de date false şi, de asemenea, introducerea unor noi contravenţii şi anume considerarea ca o contravenţie nerespectarea conţinutului declaraţiei pe proprie răspundere privind conţinutul de substanţă activă”, a anunţat Suciu, ieri, la finalul şedinţei în care Executivul a aprobat o hotărâre în acest sens.

El a explicat că s-a pus mai multă claritate în ceea ce priveşte separarea faptelor în contravenţii şi infracţiuni în punerea pe piaţă şi utilizarea biocidelor. “Nerespectarea declaraţiei pe propria răspundere în ceea ce priveşte conţinutul şi concentraţia substanţei active(…) a fost introdusă la partea de contravenţii şi în acelaşi timp se propune o amendă între 35.000 lei şi 50.000 lei, dar dacă fapta rămâne la nivel de contravenţie şi nu se califică drept infracţiune”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului. El a precizat că în baza acestei hotărâri de guvern, ministrul Sănătăţii va putea modifica Ordinul 10 din 2013, document care prevede efectuarea a două analize de laborator înainte ca produsul biocid să fie pus pe piaţă. De asemenea, se mai are în vedere emiterea unui alt ordin de ministru care va clarifica toate măsurile legate de sanitaţie.