„Poveştile noastre, povestea Craiovei” cu scriitorul George Popescu

0
462

afis George PopescuPoet, critic literar şi traducător, conf. univ. dr. George Popescu este invitatul din această lună în cadrul proiectului „Poveştile noastre, povestea Craiovei”, derulat la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Întâlnirea are loc astăzi, de la ora 18.00, şi prilejuieşte prof. George Popescu depănarea unor poveşti despre Craiova de altădată, aşa cum a cunoscut-o, despre scriitori şi universitari care au marcat viaţa culturală craioveană, ca şi a unor întâmplări – mai mult sau mai puţin personale – în care se va oglindi însă şi imaginea oraşului şi schimbările prin care acesta a trecut din anii ’50 ai veacului trecut şi până astăzi. După expunerea sa, George Popescu va răspunde întrebărilor şi va dialoga cu cei interesaţi. Moderator al întâlnirii este Cornel Mihai Ungureanu.

George Popescu (n. 20 februarie 1948) a devenit din 1992 profesor de Literatura italiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, iar în 1998 a obţinut titlul de doctor, cu teza „Metaforă şi revelaţie în opera lui Lucian Blaga”, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, sub conducerea prof. univ. dr. Marin Mincu. A debutat cu poezie în „Ramuri” (1964), iar editorial, cu volumul de versuri „Desprinderea de brumă”, apărut în 1984. A publicat zeci de articole în reviste culturale: „Viaţa românească”, „Luceafărul”, „Ramuri”, „Mozaicul”, „Transilvania”, „Convorbiri literare”, „Sinteze”, „Scrisul românesc” etc., precum şi numeroase volume de poezie (unele în ediţie bilingvă), eseistică şi critică literară, dar şi traduceri din limba italiană. A avut, de asemenea, zeci de contribuţii la volume colective şi a participat la colocvii, simpozioane, congrese în ţară, dar şi la conferinţe internaţionale în Italia sau Brazilia.

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova i-a acordat Premiul pentru întreaga activitate de traducător – în 2005 şi Premiul pentru eseistică – în 2008, pentru volumul „Proba indicibilului”, publicat în 2007. Este redactor-şef al revistei „Paradigma” şi publicist comentator al cotidianului „Cuvântul Libertăţii” din Craiova.