Muzeul Olteniei lansează seria conferinţelor „SILEXART”

0
309

SILEXARTSecţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei lansează seria conferinţelor „SILEXART”, adresate tinerilor, liceeni şi studenţi, interesaţi de fascinanta lume a mineralogiei silexului, stratigrafiei şi istoriei experimentale.

Conferinţa inaugurală, cu tema Silex şi roci folosite pentru obţinerea uneltelor de piatră”,  are loc astăzi, de la ora 15.00, la sediul secţiei (strada „Popa Șapcă” nr. 8), şi este susţinută de lector univ. dr. Ştefan Negreanu, din cadrul Departamentului de Geografie al Facultăţii de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii a Universităţii din Craiova. Următoarele două conferinţe au temele „Tehnici de obţinere a uneltelor din piatră” şi „Situri preistorice de extragere a rocilor utilizate în obţinerea uneltelor din piatră” şi se vor desfăşura pe 2, respectiv 10 iunie, de la ora 15.00, urmând a fi susţinute tot de lector univ. dr. Ştefan Negreanu.

Conceput şi iniţiat de şeful Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, dr. Aurelian Popescu, „SILEXART” este un proiect cultural interactiv ce îmbină experienţa specialiştilor mineralogi cu partea experimentală, respectiv vizitarea unor situri de extragere a silexului, şi descoperirea tehnicilor de realizare/obţinere a uneltelor din piatră. „Pentru  o corectă înţelegere a tehnicilor de recunoaştere, recoltare şi prelucrare a unor eşantioane de silex, specialiştii muzeului vor efectua împreună cu participanţii vizitarea unor situri de extracţie a silexului, iar ulterior vor folosi experienţa din teren în cadrul unui atelier de cioplit silexul”, se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit aceleiaşi surse, „SILEXART” „face ca importanţa descoperirilor arheologice şi a bogăţiei surselor de silex din zona Olteniei să fie utilizată în mod practic şi să răspundă cerinţelor tinerilor, interesaţi de Epoca Pietrei, să le ofere prilejul de a realiza într-un mod accesibil identificarea unor resurse de silex, săpături pentru extragerea acestui mineral şi prelucrarea, cioplirea, retuşarea şi şlefuirea obiectelor din silex”.

Informaţii suplimentare pot fi solicitate la numărul de telefon 0251.411.906 sau e-mail muzeulolteniei@yahoo.com.