Doar cinci zile pentru depunerea cererii unice de plată, fără penalizări

0
324

Datorită planului de organizare a activităţii conceput în urmă cu câteva luni, de conducerea APIA Dolj, procesul de depunere a cererii unice de plată decurge conform graficului stabilit. Dintr-un total de 42.414 fermieri aflaţi în evidenţele APIA Dolj, la finele anului trecut, până ieri, 31.000 dintre aceştia au depus cererea unică de plată. Cozile şi nervozităţile din anii anteriori au fost eliminate printr-un management simplu: conducerea judeţeană APIA a transmis tuturor primăriilor din teritoriu listele cu fermierii programaţi pentru depunerea cererii, inclusiv pe zile şi ore. Astfel, s-au putut elibera adeverinţele obligatorii în timp rezonabil, iar fermierii s-au prezentat în faţa specialiştilor agricoli la data programată.

apia1Dacă în alte judeţe, procesul de depunere a cererii unice de plată din partea fermierilor a generat dispute aprinse, din cauza aglomeraţiei, în Dolj lucrurile stau cu mult mai bine. Totul se datorează deciziei conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Dolj. Aceasta a pus în practică un proiect de lucru pe cât de simplu, pe atât de eficient în evitarea blocajelor de procesare. Concret, de la această instituţie au plecat, către toate primăriile din judeţul Dolj, listele cu cei 42.414 fermieri îndreptăţiţi să solicite cererea unică de plată pentru anul 2016. Şi, ca rigoarea să fie maximală, tabelele cuprind şi programările pe zile şi chiar ore, astfel încât fiecare fermier să poate depune în cel mai scurt timp posibil cererea.

În medie, peste 73% din ei au depus cererea de plată

 „La nivelul anului 2016 avem înregistraţi 42.414 fermieri. Până în prezent, 31.000 din fermieri au depus cererea unică de plată pentru anul 2016. Aşadar, putem vorbi de peste 73% din totalul fermierilor. Şi în celelalte centre înregistrăm procente asemănătoare, chiar mai mari în unele cazuri. Pentru Bechet avem depuse circa 77% dintre cereri, în Băileşti peste 80%, la Calafat s-au prezentat deja 75% dintre fermieri, la Filiaşi avem aproximativ 70%, iar la Craiova 73% din totalul fermierilor înregistraţi aici. Melineşti a procesat 70%, Orodel tot 70%, iar Segarcea se situează la 80% din numărul final al fermierilor înscrişi pe liste. După cum se poate observa, lucrurile au decurs foarte calm pentru că, înainte cu ceva timp, conducerea APIA Dolj luase măsura organizatorică de a înştiinţa toate primările, livrându-le listele cu fermierii programaţi la nivel de zile şi ore. Şi, astfel, s-a dat răgazul administraţiilor locale să poate emite adeverinţele necesare oamenilor”, ne-a precizat Laurenţiu Nicolae Dădulescu, director executiv interimar al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj.apia

Potrivit conducerii instituţiei, timpul mediu de procesare a cererii unice de plată este de 5-20 minute. Zilnic, un inspector agricol verifică şi avizează aproximativ 20 de cereri.

Cererea unică de plată pentru anul 2016 se completează în format electronic, de către fermieri, prin aplicaţia electronică pusă la dispoziţie de APIA, în urma digitizării parcelelor agricole declarate şi a completării în aplicaţie a datelor privind animalele din exploataţie pentru care solicită sprijin/ajutor financiar. Cererea unică de plată se listează la centrele APIA şi conţine numai datele declarate de către fermieri şi schemele de plată/măsurile de sprijin/ajutor solicitate.

Plăţile pentru 2015, făcute la ziua programată, 8 aprilie a.c.

 „Pentru anul 2015 avem înregistraţi 42.000 de fermieri. Au intrat la plată aproximativ 37.000 dintre aceştia. Cei ce nu au primit, încă, banii sunt cei care au făcut parte din controlul prin teledetecţie şi, după introducerea rapoartelor de control, vor fi plătiţi. În continuare, vom efectua plăţile pentru schemele pe zonă defavorizată, agromediu şi înverzire. De precizat, că s-au făcut, deja, transferurile de bani pentru  SAPS – schema de plată unică pe suprafaţă -, plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri şi ajutorul naţional tranzitoriu. Trebuie reamintit că, aşa cum şi-a asumat ministrul Agriculturii data de 8 aprilie 2016, ca termen de începere a plăţilor, noi am operat şi am respectat această dată. Fireşte, circuitul contabil şi bancar al banilor face ca sumele să intre în conturile fermierilor cu un decalaj de câteva zile de la orice iniţiere a plăţii”, ne-a declarat Laurenţiu Nicolae Dădulescu.apia dosare

După 16 mai, penalizări cu 1% pe zi din suma cuvenită

Cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 16 mai a.c., în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte Sistemul Integrat de Administrare şi Control şi condiţiile pentru refuzarea sau retragerea plăţilor şi pentru sancţiunile administrative aplicabile în cazul plăţilor directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală şi al ecocondiţionalităţii.

În cazul în care producătorul agricol foloseşte apă pentru irigaţii, odată cu depunerea cererii unice de plată sau până la data-limită de depunere a acesteia trebuie să prezinte documente doveditoare ale dreptului de utilizare a apei pentru irigaţii, respectiv: autorizaţia de utilizare a apei pentru irigaţii eliberată de către Administraţia Naţională “Apele Române”, calitatea de membru al unei organizaţii a utilizatorilor de apă pentru irigaţii, contractul de irigaţii al acesteia încheiat cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sau contractul de irigaţii încheiat între beneficiar şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, după caz.apia (6)

Comasările împuţinează fermierii

Datorită comasării terenurilor agricole, şi în Dolj, de la an la an, numărul fermierilor ce vor solicita cererea unică de plată va descreşte. Este un trend cât se poate de firesc, spune conducerea APIA Dolj. Beneficiile agricole sunt cele mai importante odată cu alipirea parcelelor prin unificări agricole. Cel mai important este faptul că producţiile pot fi cu mult mai mari decât cele anterioare.

Cert este că actuala pondere de fermieri arată că avem o agricultură de subzistenţă şi puternic fărâmiţată. La nivel de ţară avem peste 800.000 de aplicaţii pentru plăţile pe suprafaţă. De aici rezultă şi randamentul foarte scăzut al producţiilor, în raport cu celelalte state membre UE.