Medicii de familie refuză contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate

0
382

Cadrele medicale se declară nemulţumite de prevederile contractului cadru şi ameninţă din nou că nu vor semna un acord cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cele două părţi, medicii de familie şi CNAS ar trebui să cadă la înţelegere până la începutul lunii iunie a.c., atunci când ar urma să intre în vigoare noul contract. În caz contrar, asiguraţii riscă să rămână fără asistenţă medicală primară gratuită.

Dispute pe marginea contractului dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au mai existat pe parcursul acestui an. Iniţial, ar fi trebuit ca un acord să se încheie până la data de 1 aprilie a.c. Termenul a fost, însă, prelungit cu încă două luni, până la începutul lunii iunie a.c., tocmai pentru a permite reluarea negocierilor. Fără rezultat, însă, după cum susţin medicii care declară că nu a fost întreprinsă nicio schimbare faţă de prevederile iniţiale. Deşi discuţii pe această temă au existat şi în urmă cu două săptămâni între reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe de-o parte şi cei ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie şi Colegiului Medicilor din România pe de altă parte.

Nemulţumirile medicilor persistă

La rândul lor, medicii de familie din judeţul Dolj declară că nu se pun de acord cu noul contract cadru întrucât, în opinia lor, nu ar mai fi posibilă desfăşurarea în condiţii decente a activităţii medicale. La fel ca alte cadre medicale din ţară şi doctorii doljeni acuză deopotrivă reducerea drastică a finanţării, dar şi lipsa de medicamente sau greutăţile financiare pe care le întâmpină cabinetele. În opinia acestora, dacă prevederile iniţiale ale contractului cadru propuse de oficialii de la Bucureşti vor fi păstrate, cel mai mult vor avea de suferit ca de obicei bolnavii. Prin noul contract cadru aceştia nu vor mai beneficia de consultaţie la medicul de familie decât o dată la trei luni, iar doctorii nu vor putea putea să le acorde reţete şi bilet de trimitere decât pentru un număr limitat de pacienţi: 20 pe zi. „Limitarea accesului la consultaţii este o aberaţie. Al-21-lea pacient, chiar dacă este asigurat nu va fi consultat. În plus, o consultaţie la trei luni ar însemna ca omul să-şi programeze momentul în care se îmbolnăveşte. Ori, noi nu ne permitem să admitem un astfel de lucru”, a spus dr. Mirela Profir, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, filiala Dolj.

Decizia finală se va lua la Craiova

Din punctul de vedere al medicilor o decizie finală legată de semnarea acestui contract ar urma să se ia la nivel naţional în urma unei conferinţe care va avea loc chiar la Craiova. La sfârşitul acestei luni, mai precis pe 27 şi 28 mai a.c. se vor desfăşura în Bănie lucrările adunării generale a Federaţie Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie cu participarea tuturor factorilor implicaţi. „În plan local nu au fost negocieri cu Casa pentru că acestea s-au desfăşurat la nivel naţional. Noi avem o relaţie foarte bună cu reprezentanţii CAS Dolj care au dat dovadă de disponibilitate la dialog în mai multe rânduri. De data aceasta, însă, problema legată de contractul cadru nu poate fi discutată decât cu toţi medicii de familie din ţară. La sfârşitul acestei luni va avea loc în acest sens o conferinţă la Craiova. După data de 1 iunie şi dacă nu se va semna contractul vom încerca să acordăm gratuit consultaţii atât timp cât ne vom permite acest lucru. Apoi, însă, vom fi obligaţi să acordăm consultaţii cu plată”, a mai spus dr. Mirela Profir.

Medicii doljeni nu renunţă nici la ideea de a pleca în străinătate. De altfel, la începutul acestui an, ca formă de protest peste 100 de cadre medicale au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Dolj eliberarea certificatelor de medic specialist, necesare pentru a profesa în alte ţări. Motivul principal este că prin noua modalitate de calcul veniturile cabinetelor de medicina familiei din oraşe ar putea scădea cu 20-40%. Şi mai drastică se anunţă diminuarea veniturilor în mediul rural, unde medicii de familie ar putea să primească şi cu 60% mai puţini bani. În aceste condiţii, medicii de familie doljeni avertizează că, în curând, nu vor mai putea să-i îngrijească pe bolnavi, iar multe localităţi din judeţ ar putea rămâne fără doctor.