Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, estimează că în Ucraina se va intra în a doua fază a războiului

0
789

NATO estimează că este „iminentă” intrarea în a doua etapă a războiului din Ucraina, o fază a conflictului care va fi mult mai complicată şi mai sângeroasă, care se va desfăşura pe un front mult mai larg şi care, din punct de vedere militar, se va apropia de un război clasic. Tocmai de aceea, aliaţii au decis să furnizeze Ucrainei tipuri de armament adaptate la noua situaţie, a declarat pentru Digi24 adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, fost lider al social-democraţilor şi senator de Dolj. În plus, NATO urmăreşte, prin consolidarea flancului său estic, să asigure inclusiv o navigaţie liberă în Marea Neagră, într-o zonă vitală pentru interesele strategice, dar şi economice ale NATO, ale Europei şi ale României.

„Ne este şi nouă teamă într-un fel, ca oameni, că ceea ce am văzut până acuma nu este decât vârful icebergului şi ne este teamă că acest lucru va putea să reprezinte, poate, pata cea mai sângeroasă a acestui război ilogic”, a declarat Mircea Geoană, despre relatările care vin din Ucraina privind uciderea masivă de civili, pe care oficialul NATO nu a ezitat să le califice drept crime de război.

„Dosarul de crime de război pe care Federaţia Rusă – la nivel politic, dar şi militar – le efectuează şi le-a efectuat, din păcate, în Ucraina reprezintă o realitate. Există un efort sistematic din partea Ucrainei şi a aliaţilor din NATO, care asistă şi ajută Ucraina, pentru a documenta aceste crime de război, pentru a crea un dosar la Curtea Penală Internaţională, pentru că această speţă nu are cum să rămână nejudecată şi nepedepsită”, a spus Mircea Geoană.