Conform Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, elevii care vor începe cursurile liceale în toamnă vor avea un curriculum tranzitoriu

0
119
Elevii care intră în clasa a IX-a, în septembrie 2021, vor avea un curriculum tranzitoriu, după ce aprobarea planurilor-cadru pentru liceu a fost amânată, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Declarația a fost făcută la conferința „Educația digitală asimptomatică”, organizată de Edupedu.ro și World Vision România.

Începând cu luna septembrie 2021, da, va fi un curriculum care poate fi apreciat ca tranzitoriu. Știut fiind faptul că la modificări de sub 25% este posibilă utilizarea manualelor pe care le avem, știut fiind faptul că importanța profesorului este mult mai mare decât importanța manualului, fără să neg importanța manualului, vom avea un an tranzitoriu din această perspectivă”, a declarat Sorin Cîmpeanu. Întrebat dacă acești elevi vor termina liceul pe un curriculum de tranziție sau vor învăța pe curriculumul nou, care ar trebui să fie realizat pe parcursul anului școlar următor, Cîmpeanu a răspuns: „Sunt convins că experții în educație vor găsi o soluție prin care în clasa a X-a să intre într-un, să spunem, program normal de formare. Competențele vor fi aceleași, că este sau că nu este an de tranziție”. Mircea Miclea a atras atenția că noul plan-cadru trebuie să țină cont de faptul că elevii care intră clasa a IX-a în 2021 sunt primii care au studiat din clasa a V-a, ca materie obligatorie, informatica (TIC), pentru a nu se pierde din vedere competențele acumulate în tot acest timp. Potrivit programei de liceu din prezent, materia studiată de acești elevi în clasele V-VIII se reia de la zero în clasa a IX-a. Noile planuri cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie. După ce ministerul a anunțat că au fost primite peste 10.000 de propuneri de schimbare a celor aflate în consultare, ministrul a spus că adoptarea acestora va fi amânată. Prin amânarea acestor planuri-cadru elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a vor face ore după vechile planuri-cadru. Se întrerupe astfel ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a. Momentan nu există niciun anunț că se lucrează oficial la noile planuri-cadru pentru liceu sau despre echipa care gândește noul curriculum.