Romania lucrului bine facut. De la Suceava la Cluj-Napoca.

0
615
In jurnalistica franceza exista o sintagma fara egal ,,mensonge d’etat‘’ (minciuna de stat) care se refera la o operatiune de acoperire a unei afaceri murdare de stat. Asadar, la Suceava, un baron politic, devenit arhetipul vatafului politic de la noi, creeaza si pastoreste o catastrofa la Spitalul Judetean, ce degenereaza intr-un accident epidemiologic de proportii, soldat cu numerosi morti din randul pacientilor si cu decimarea personalului medical. In consecinta, se decreteaza carantina la Suceava si blocarea orasului si a zonei limitrofe. Nu am auzit nici o condamnare a faptelor petrecute acolo pentru ca ar fi daunat grav blazonului politic.
Aaa, se desfasoara o ancheta……… dar credeti ca se va face cu adevarat lumina in acest caz si vinovatii vor fi pedepsiti conform ordonantelor militare ??
La Cluj Napoca, in plina pandemie, dupa opt ordonante militare, natiunea a privit stupefiata imaginile de la aeroportul din oras, cu aproximativ doua mii de compatrioti basculati in zorii zilei si gata sa plece in Germania in operatiunea ,, Sparanghelul ‘’. Daca nu esti picat sau lovit in cap, realizezi ca legal si tehnic cei aproximativ 2000 de oameni (cam 50 de autocare) nu puteau sa treaca neobservati in noapte, sa evite filtre ale politiei pe teritoriul mai multor judete. Toti cei care respecta legea si autoritatea in aceasta tara trebuie sa avem, la noi, declaratia pe propria raspundere si cand mergem la magazinul din coltul strazii.Era imposibil ca politia, jandarmeria, armata si de ce nu……. SRI, sa nu se alerteze. Atunci ce ratiune superioara face ca pentru un numar de oameni, legea si ordonantele militare sa fie suspendate, recomandarile OMS si ale medicilor romani sa fie grav nesocotite si mai ales cum e posibil sa trimiti oameni inclusiv din zone de carantina, netriati, netestati si nerespectand nici o regula aplicabila in timpul pandemiei? Cum sa justifici faptul ca tu, statul roman, accepti sa iti trimiti cetatenii in zone afectate de covid-19 ? Sa ne fi oferit Germania primirea in Schengen si sa nu stim noi? Am verificat si nu e cazul. Sa ne fi oferit Germania un ajutor umanitar masiv pentru combaterea Covid _19? Nici vorba!!! Sa ne fi donat sau vandut Germania cateva sute de ventilatoare, sau cateva zeci, sau…. cateva, ea fiind un mare producator?? NU !!!! Probabil ca salvarea recoltei de sparanghel din Germania a devenit o urgenta europeana, iar Romania ca stat membru al U.E. era OBLIGATA sa fie solidara cu aceasta cauza.
Cu o zi inainte, seful statului, ne transmitea ca de Paste e bine sa pastram izolarea, sa nu invitam rude, prieteni sau cunostiinte pentru a nu agrava situatia. A doua zi dimineata acelasi presedinte va fi fost sigur brifat de SRI si de ministrul de interne in legatura cu episodul haluncinant de la Cluj-Napoca; asa cum a tacut in cazul Suceava, domnul presedinte a ales sa taca si in cazul Cluj-Napoca, e drept amandoua fiefuri PNL.
Credeti ca autoritatile doresc sincer sa faca lumina in aceste cazuri tipice „lucrului Bine Facut”? Mai bine deslusim sensul sintagmei franceze ,,mensonge d’etat ‘’
Dar fiti optimisti, cand vor veni in tara combatantii participanti in prima linie la batalia pentru salvarea sparanghelului, patria recunoscatoare ii va trimite in carantina pe banii nostrii.
 
P.S. Televiziuni de stiri din Romania incep sa desluseasca urzeala din spatele operatiunii ,,Sparanghelul‘’. Sa asteptam cu interes dezvaluirile din presa romana si poate si cea germana
Victor Boştinaru