Formarea pieţei gazelor naturale în România

0
324

Asociația Energia Inteligentă împreună cu revista Energy World organizează  joi, 19 Aprilie 2018,ora 10.00, la  Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucuresti, masa rotundă cu tema: Formarea pietei gazelor naturale în România

Invitat Aura Sabadus – Editor, Turkish Energy Hub Daily, Agentia de presa ICIS Londra

Activitatea din sectorul gazelor naturale trebuie să aibă ca obiectiv strategic principal, vânzarea-cumpărarea gazelor naturale, iar celelalte obiective să fie derivate pentru a asigura realizarea acestui obiectiv principal. Până în anul 2000 se putea vorbi în România, de o industrie gazieră, nu de o piaţă de gaze concurenţială, caracteristica acesteia fiind importanța livrării gazelor naturale la consumator, cu o redusă importanță asupra calității procesului de livrare și asupra contractării gazelor. Caracteristica acestei perioade consta în monopolul statului în livrarea gazelor, coroborat cu obligația a acestuia de a se asigura de livrarea continuă a gazelor. La nivelul consumatorului rămânea cel mult obligația plății gazelor (adesea nici aceasta asumată de consumator, economia centralizată având capabilitatea reglării arieratelor prin metode specific economiei centralizate). Această cutumă s-a transmis după anul 2000, fiind întreținută chiar de conducătorii entităților care aveau ca și scop tocmai liberalizarea pieței gazelor, recurgându-se adesea la încălcarea sau ”maltratarea” legii cu scopul de a ascunde neputința sau indolența unor consumatori sau operatori.

Separarea activităților de producție, transport, înmagazinare, distribuție și furnizare, a determinat nu doar o separare juridică, ci o individualizare adâncă a diverșilor operatori, dusă până la blocarea unor acțiuni, învinuiri reciproce, dezinformare, lipsă de informare/colaborare, nearmonizarea activităților, ”faultarea” reciprocă etc. toate afectând puternic activitatea de vânzare-cumpărare gaze atât în condiții normale, dar mai ales în condiții anormale (dezechilibre între cerere și ofertă, situații de criză). Se impune astfel in mod prioritar asigurarea unui model real de functionale a pietei de gaze.

Temele de dezbatere :

– De ce nu functioneazacorespunzatorpiata de gaze in Romania?

-O bursa, doua burse?

-Care sunt pasii spre o Piata de Gaze functionala?

Aura Sabadus este reporter senior, specialist in pietele de gaze din Romania, Turcia si Ucraina la agentia de presa ICIS de la Londra. Aura urmeaza studii doctorale la King’s College London pe tema liberalizarii pietei de gaze din Turcia si este cercetator asociat la European Centre for Energy and Resource Security (EUCERS) de la Londra. Aura a publicat articole pe tema energiei in jurnale academice si in presa din Romania, Marea Britanie, Turcia,  SUA

AsociațiaEnergiaInteligentă – asociați acelor care consumă sau produc energie

Prin energie inteligentă sumarizăm, fără a nelimita la: eficienţă energetică, energie eficientă, management energetic, smart grid, smart metering, platformele de tranzacţionare, limitarea sărăciei energetice, crearea pieţei unice energetice, liberalizare apieţei, diseminarea şi educaţia consumatorilor, valorificarea extrinsecă a resurselor energetice, exploatarea valorii adăugate a sistemelor actuale energetice etc. Toate acestea abordate din prisma sinergică – tehnică, economică, comercială, juridică, politică, socială şi ecologică, pot răspunde cerințelor viitoare ale românilor.