Biserica „Sfântul Ierarh Calinic” din Valea Roşie și-a sărbătorit hramul

0
3783

Aşezat la început de prier, praznicul Sfântului Calinic de la Cernica a fost sărbătorit în mod deosebit anul acesta în parohia din cartierul craiovean Valea Roşie, aflată sub purtarea de grijă a Sfântului Ierarh. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezenţa moaştelor celui ce a fost duhovnicul Sfântului Calinic, Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici  şi de prezenţa în mijlocul numeroşilor credincioşi veniţi din toate zonele Craiovei a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul sfântului locaş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Singura biserică din Cetatea Băniei închinată Sfântului Ierarh Calinic, episcopul Râmnicului, a îmbrăcat haine de sărbătoare miercuri, 11 aprilie, pentru a-şi cinsti aşa cum se cuvine ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, credincioşii craioveni s-au putut închina şi la moaştele Sfântului Cuvios Irodion, care au fost aduse de la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Irineu. Sfintele moaşte au ajuns la Craiova încă din după amiaza zilei de marţi, când a fost săvârşită slujba Privegherii, respectiv Vecernia unită cu Litia, Utrenia şi Ceasurile pascale, iar la miezul nopţii Sfânta Liturghie. Până miercuri seara, câteva mii de credincioşi au trecut pe la racla cu moaştele Sfântului Irodion, care au fost însoţite de la Mănăstirea Lainci de stareţul aşezământului monahal, părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu.

  „În chip minunat, Sf. Calinic se află în ceata sfinţilor împreună cu duhovnicul său”

În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Irineu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane din Craiova. La final, după cuvintele de întâmpinare rostite de părintele protoiereu Grigore Vulcănescu, de la Protoieria Craiova Sud şi de părintele paroh Aurel Guşeţelu, Mitropolitul Olteniei a pus la inima celor prezenţi cuvânt de învăţătură despre textul evanghelic al zilei (Ioan 1, 35-51) şi despre modelul de adevărat păstor reprezentat de Sfântul Ierarh Calinic pentru credincioşii din Oltenia. „Parafrazând cuvintele Sfinţilor Apostoli din Evanghelia de astăzi, Biserica ne adresează chemarea: «Veniţi şi vedeţi!». Căci prin vedere ne împărtăşim de cele văzute, le trecem prin filtrul minţii spre a ajunge, cu ajutorul credinţei, la cele nevăzute. De aceea, îndemnul Sfinţilor Apostoli «vino şi vezi!» este preluat şi de Biserica noastră când spunem: «Veniţi şi gustaţi că bun este Domnul!». Astfel, experienţa pe care o primim, o împărtăşim mai departe celor din jurul nostru, pentru că în Biserică darurile se împărtăşesc cu semenii în comuniune sfântă, spre a aprinde flacăra credinţei şi a luminii dumnezeieşti în inimile tuturor, iar salutul creştinesc «Hristos a înviat!», la care răspundem «Adevărat a înviat!», este o mărturisire a credinţei noastre. O mărturisire făcută în aşa fel încât să fie auzită de toţi, ca toţi să fie părtaşi bucuriei Învierii. ”

În ultima parte a cuvântului, IPS  Irineu a evocat modelul de adevărat păstor al Sfântului Ierarh Calinic, un păstor care are grijă de turma sa şi după plecarea la cele veşnice. De asemenea, IPS Sa a remarcat că, în chip minunat, Sfântul Calinic se află în ceata sfinţilor lui Dumnezeu împreună cu duhovnicul său, Sfântul Cuvios Irodion. „Sfântul Ierarh Calinic a fost păstor al credincioşilor din Oltenia şi a rămas în continuare ocrotitor al acestora şi după plecarea la ceruri. Pentru că niciodată părintele nu se desparte de fiii săi. El a rămas permanent legat de aceste locuri, iar rugăciunile lui nu încetează să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru noi. Iar lucrarea sfântă şi minunată a Domnului face ca Sfântul Calinic să fie în ceata sfinţilor din ceruri împreună cu duhovnicul său, Sfântul Irodion, «Luceafărul de la Lainici», cum îi plăcea să-l numească. De aceea bucuria noastră este astăzi deplină, căci, în ziua de cinstire a Sfântului Calinic, avem spre cinstire şi închinare şi moaştele Sfântului Irodion”, a spus IPS Irineu.

         Parohia „Sfântul Ierarh Calinic“, file de istorie 

Parohia „Sfântul Ierarh Calinic“ din Craiova s-a înfiinţat în anul 1997, pe locul numit „Crucea de piatră“ din cartierul Valea Roşie. Piatra de temelie a Bisericii celei mari, ce are ca al doilea hram şi Izvorul Tămăduirii, a fost pusă în anul 2001, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu. Din hrisovul daniei care se găseşte în arhivele Mitropoliei Olteniei, terenul pe care se află zidită biserica a fost donat de către boierul Postelnicu Fir. Timpul a trecut, dar biserica a rămas în stadiu de proiect, concretizându-se abia odată cu numirea părintelui Marin Albu, care, împreună cu inimoşii credincioşi de aici, a început zidirea bisericii ce a fost sfinţită la 23 iunie 2014, de către IPS Părinte Mitropolit Irineu. În prezent, sfântul locaş se află în stadiul de finalizare a picturii interioare. (Pr. Gheorghe Cioiu)