Mircea Cornișteanu – 70

0
127


Regizorul și directorul Teatrului Național „Marin Sorescu”, Mircea Cornișteanu, va împlini mâine, 13 aprilie, 70 de ani de viață și 41 de carieră artistică. Vreme în care a realizat peste 150 de spectacole pe scenele a mai mult de 25 de teatre profesioniste din ţară şi străinătate și a obţinut peste 20 de premii pentru regie sau cel mai bun spectacol la diferite competiţii şi festivaluri… „Am avut noroc să cunosc artişti, nu ştiu câţi au avut acest noroc; am avut noroc că nu m-am săturat, că nu m-am lăsat răpus de rutină. Îmi place să merg la teatru, îmi place să lucrez cu tinerii, să ies dimineaţa în grădină şi să intru în casă seara târziu. Îmi place să conduc maşina repede. Sunt un norocos”, mărturisește Mircea Cornișteanu.

Născut la 13 aprilie 1944, în București, Mircea Cornișteanu și-a legat indisolubil cariera artistică de Teatrul Național din Craiova. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura română a Universităţii Bucureşti, promoţia 1967, precum și Facultatea de Regie-Teatru a I.A.T.C., promoţia 1973, clasa Radu Penciulescu. Din 1973 până în 1990 a fost regizor la Craiova, apoi, timp de nouă ani, la Teatrul „C.I. Nottara”. Între 1997-2000 a fost director al Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov. Din anul 2000 a devenit directorul general al T.N.C., fiind la ora actuală unul dintre cei mai longevivi directori din istoria teatrului craiovean.

Este autorul primei Integrale Caragiale în lumea teatrului românesc, realizată la Naționalul craiovean, montând până în prezent 25 de spectacole după opera dramaturgului. Primul său spectacol după o piesă de I.L Caragiale, „O scrisoare pierdută” – dintre cele 5 realizate de-a lungul timpului – a fost pus în scenă pe 19 aprilie 1974 la Craiova, în timpul directoratului lui Amza Pellea. A realizat atât Integrala comediilor lui Caragiale, cât şi alte spectacole bazate pe proza şi corespondenţa acestuia, dar și spectacole din dramaturgia românească și internațională, după scrierile unor autori prestigioși, de la Cehov (un „Unchiul Vanea” de neuitat) până la Neil LaBute. A inițiat proiecte importante ale Teatrul Național „Marin Sorescu”, între care „Întâlnirile SpectActor” și concursul pentru regizori și dramaturgi tineri români sunt de notorietate națională.

A fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2010) și pentru cel mai bun spectacol TV pentru „Unde-i revolverul ?” de Gorgey Gabor (2011). Totodată, este laureat în 1993 şi 1996 cu Premiul naţional de umor pentru spectacole de teatru. Este Cavaler al Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” și Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova. A fost secretar general al Convenţiei Teatrale Europene ales la Adunarea Generală de la Nisa (2005) şi reales la Adunarea Generală de la Craiova (2007).

După cum declară, Mircea Cornișteanu își dorește să încheie directoratul «cu cel mai important proiect care s-a făcut în teatrul românesc de la „Trilogia antică” a lui Andrei Şerban. Sunt câţiva ani de când încerc să-l conving pe Robert Wilson să lucreze la Teatrul din Craiova şi am reuşit». Colectivul artistic și tehnic al teatrului – căruia ne alăturăm – îi urează viață lungă, prosperă, sănătate și putere de muncă pentru a duce la capăt proiectele artistice în care este implicat.