Medicii şcolari cer să fie repuşi în drepturi

0
568

Considerată de mulţi Cenuşăreasa sistemului sanitar, medicina şcolară face eforturi să reintre în drepturi. Zilele acestea, medici din toată ţara sunt prezenţi la Craiova pentru a discuta problemele cu care se confruntă, dar şi ultimele noutăţi în plan ştiinţific.   

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova este gazda Congresului Naţional de Medicină Şcolară şi Universitară, eveniment anual, ajuns la cea de-a IV-a ediţie, care reuneşte specialişti din întreaga ţară.

La congres participă medici şi asistenţi din cabinetele şcolare, medici din diverse specialităţi, cadre din învăţământul medical şi specialişti din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică. „Sunt prezenţi la Craiova, zilele acestea, medici din toată ţara. Congresul are, pe lângă latura sa ştiinţifică, şi scopul de a comunica problemele cu care se confruntă medicii şcolari şi de a găsi împreună soluţii. Suntem foarte implicaţi în ceea ce facem, de la medicina preventivă, activităţi curative şi, atunci când este necesar în acordarea primului ajutor”, a declarat dr. Daniela Rajka, ieri, la festivitatea de deschidere a Congresului Naţional de la Craiova.

Medicii şcolari caută soluţii

Organizatorii evenimentului şi-au propus ca în cele două zile de congres medicii şcolari să creeze cadrul potrivit pentru realizarea unui schimb de idei şi informaţii care să poate conduce la îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate în unităţile de învăţământ din întreaga ţară. În egală măsură, medicii şcolari vor să le fie recunoscut rolul pe care îl au cadrul sistemului sanitar românesc.

Printre temele abordate cu ocazia congresului s-au numărat „Actualităţi în patologia copilului şi adolescentului”, „Activitatea fizică a copilului şi adolescentului – implicaţii medicale” sau „Managementul cabinetului medical şcolar”.

La festivitatea de deschidere, găzduită de Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, au participat, ieri, pe lângă medicii şcolari, cadre universitare şi autorităţi locale. „Într-adevăr, medicina şcolară a căzut într-un con de umbră. Am constatat câte lacune conţine legislaţia pentru medicină şcolară. Va trebui ca această societate să funcţioneze şi în afara congresului. Eu mă bucur mult că aţi ales Craiova. Este o onoare să găzduim astfel de manifestări ştiinţifice”, a precizat Cristina Calangiu, viceprimar al municipiului Craiova.

Congresul Naţional de Medicină Şcolară şi Universitară, care se încheie astăzi, este creditat de Colegiul Medicilor din România şi de Ordinul Asistenţilor Medicali din România.