De ce „suferă” unii pentru desfiinţarea Facultăţii de Științe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova

0
610

Reorganizarea Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova a iscat multe dezbateri. Unele false. Cei care au condus ostilităţile, o mână de profesori şi lectori universitari, care îşi pierd funcţiile şi unele beneficii, au ştiut, până la un moment dat, să gestioneze foarte bine situaţia din punctul de vedere al comunicării, în primul rând cu studenţii, dar şi cu presa. Conducerea Universităţii din Craiova a preferat să rezolve situaţia într-un cadru instituţional, nedorind să îşi spele rufele în public. Nu se cădea din partea unor cadre universitare, care se respectă. Până la urmă, lucrurile vor intra într-o normalitate dorită de câţiva ani de zile.  

Universitatea din Craiova are, lunar, cheltuieli în valoare de aproximativ 49 de miliarde de lei vechi. De aproape un an şi jumătate, instituţia de învăţământ superior face eforturi enorme să completeze această sumă, cu aproape 6 miliarde de lei vechi, din activităţi proprii. Această problemă nu ar fi existat dacă proiecţia bugetară nu s-ar fi făcut pe o alocare pentru o Universitatea de categoria A. În urma evaluării naţionale, Universitatea din Craiova a fost retrogradată în B, pierzând astfel 25% din fondurile de la Ministerul Educaţie.

Noul rector, Claudiu Dănişor, a preluat conducerea Universităţii din Craiova când evaluarea şi clasificarea erau deja făcute. Fostul rector, Ion Vladimirescu, a încercat să preîntâmpine retrogradarea Universităţii din Craiova, începând reorganizarea în prima fază prin reducerea facultăţilor de la 16 la 11. Următoarea etapă era desfiinţarea Facultăţii de Științe Sociale. Când a fost pusă pe tapet această problemă, bunele intenţii ale conducerii au întâmpinat opoziţie din partea unor cadre didactice, care îşi pierdeau astfel funcţii şi beneficii. Şi pentru că ameninţau cu scoaterea studenţilor din sălile de cursuri, decizia în acest sens, din păcate, a fost amânată. Aceleaşi persoane au pus  de data aceasta studenţii să protesteze, livrându-le tot felul de minciuni, aruncând şi zvonul că îşi vor da demisia.

Evaluarea universităţilor se face în funcţie de activitatea ştiinţifică

Menţinerea Facultăţii de Științe Sociale a contat foarte mult în evaluarea Universităţii, care se face în funcţie de activitatea ştiinţifică şi mai puţin de cea didactică. Mai exact: rezultate obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică/creaţia artistică – 60-70%; mediul de cercetare ştiinţifică/creaţie artistică –10-30%; recunoaşterea în comunitatea academică – 5-15%; resurse financiare atrase pentru cercetare ştiinţifică/creaţie artistică –5-10%. Ori dacă, Geografia şi Geografia Turismului, care în mod nenatural a fost repartizată la Facultatea de Științe Sociale, ar fi mers la Facultatea de Matematică şi Ştiinţele Naturii, aşa cum se va întâmpla acum, rezultatele ştiinţifice ale acestui departament ar fi fost luate în calcul la evaluare. Ori aşa nu au putut fi încadrate undeva. La fel şi cele de la Filozofie, Sociologie, Ştiinţe Politice, Jurnalism şi Asistenţă Socială.

Ştiinţe Sociale nu era o facultate, ci doar o structură administrativă

Acest amalgam de discipline au fost aduse sub umbrela unei facultăţi din dorinţa unora de a ocupa nişte funcţii şi de a mai încasa nişte sume de bani. Această Facultate de Științe Sociale a avut 40 de cadre didactice, rămânând la un moment dat cu 38, prin ieşirea a doi profesori la pensie. 14 dintre aceştia predau la Geografie şi Geografia Turismului, restul – la celelalte discipline. O chestiune anormală, dar care permitea manevrarea unor profesori şi lectori de la alte facultăţi, care erau plătiţi să ţină cursuri şi la aceasta, şi votau, atunci când era cazul, în funcţie de interesul celui care îi plătea. În realitate, Ştiinţe Sociale nu era o facultate, ci doar o structură administrativă.

Unii profesorii s-au folosit în această chestiune de naivitatea studenţilor

Senatul Universităţii din Craiova cunoaşte foarte bine toate aceste probleme, pentru că să nu uităm că preşedintele acestuia este fostul rector Ion Vladimirescu, care, aşa cum spuneam, a mai încercat această reorganizare, normală şi necesară. Că decizia luată acum a fost una corectă o dovedeşte şi votul din Senatul Universităţii din Craiova, unde doar trei persoane au fost împotriva reorganizării. Noua conducere a Universităţii din Craiova are obligaţia continuării reorganizării, pentru a ţine instituţia pe linia de plutire. Este regretabil şi condamnabil că unii profesorii s-au folosit în această chestiune de naivitatea studenţilor, care în realitate nu au nimic de pierdut.