Libanezul suspectat de terorism a fost eliberat

0
134

Cetăţeanul libanez Hussein Kassem Ghzayel, de 34 de ani, reţinut miercuri seara sub acuzaţia de tentativă la acte de terorism, a fost eliberat, ieri după-amiază, la expirarea ordonanţei de reţinere. Asta deoarece Curtea de Apel Craiova a respins propunerea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova de arestare preventivă a bărbatului şi a dispus faţă de el  măsura obligării de a nu părăsi localitatea Craiova pentru 29 de zile. Procurorii pot ataca cu recurs hotărârea Curţii de Apel, ce se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acelaşi dosar, miercuri seara, procurorii DIICOT Craiova au dispus faţă de Ştefania Preda, soţia unui jandarm de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, aceeaşi măsură a obligării de a nu părăsi Craiova.

Reamintim că, în cursul zilei de miercuri, patru persoane din Craiova au fost ridicate în urma unei acţiuni a poliţiştilor BCCO Craiova şi procurorilor DIICOT– Serviciul Teritorial Craiova, desfăşurată şi documentată cu sprijinul SRI Dolj, vizând destructurarea unei grupări infracţionale, formată din cetăţeni români şi libanezi suspectaţi de tentativă de acte de terorism, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi trafic de migranţi. Au fost făcute şase percheziţii la locuinţele suspecţilor, dar şi la societăţi comerciale administrate de aceştia, una dintre ele fiind pe strada „România Muncitoare” din Craiova.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării, cetăţeanul libanez Hussein Kassem Ghzayel, de 34 de ani, care locuieşte în Bănie din anul 2004, a terminat Facultatea de Medicină şi chiar a profesat ca medic ginecolog în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, ar fi făcut demersuri pentru achiziţionarea unor arme letale pe care urma să le vândă unor grupări militare din Liban, Palestina şi Siria. În decembrie 2010, libanezul a fost la un pas de a fi expulzat, însă a atacat decizia emisă pe numele său, iar Curtea de Apel Craiova i-a dat câştig de cauză în aprilie 2011.

„În fapt, se reţine că Hussein Kassem Ghzayel, de 34 de ani, cetăţean libanez, a efectuat demersuri în vederea procurării ilegale a mai multor arme militare letale (pistoale mitralieră, aruncătoare etc.) şi alte echipamente militare, în scopul comercializării acestora către diferite facţiuni militare/paramilitare din Liban, Palestina şi Siria. În sarcina membrilor grupării se mai reţine că au racolat şi transportat pe teritoriul României cetăţeni de origine libaneză, sub pretextul efectuării de studii universitare, în scopul transportării ulterioare a acestora, în mod ilegal, pe teritoriul Germaniei”, după cum au comunicat, miercuri, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

Din cei patru suspecţi duşi la audieri, Hussein a fost singurul reţinut pe 24 de ore. Faţă de Ştefania Preda, soţia unui jandarm al Grupării de Jandarmi Mobile (GJMb) Craiova şi ea învinuită în acelaşi dosar, s-a dispus obligarea de a nu părăsi Craiova pe o perioadă de 30 de zile, ceilalţi doi fiind cercetaţi în libertate. Ofiţerul de presă al GJMb Craiova a confirmat că e vorba despre soţia unui jandarm şi a precizat că faţă de acesta nu se va dispune nici o măsură pentru că este angajat de 14 ani al unităţii şi nu a avut nici o abatere.