Craiovenii dau verdictul: Scăpaţi-ne de câini!

2
341

Deşi recunosc că eutanasierea este o măsură cam dură, locuitorii din Craiova ar accepta şi acest demers numai să scape de haitele de câini care au ajuns să le pună în pericol viaţa. De această dată, şi autorităţile le dau dreptate, declarându-se copleşite de numărul mare de câini fără stăpân. Edilii din Bănie aduc în sprijinul acestei poziţii faptul că patrupedele s-au înmulţit exagerat în anii în care s-a renunţat la eutanasiere şi s-a mers pe sterilizare. Organizaţiile de protecţie a animalelor îi contrazic cerând, în schimb, clemenţă pentru animale.

Demersuri în timp Controversata problemă a câinilor comunitari şi-a găsit diverse rezolvări legislative de-a lungul timpului. Ordonanţa de Urgenţă 155/2001 prevedea că maidanezii se adună de pe străzi, se duc în adăposturile primăriilor, se ţin 15 zile şi, dacă în acest interval de timp nu sunt revendicaţi, se eutanasiază. Actul legislativ dădea posibilitatea iubitorilor de animale să adopte câinii din adăposturi numai după ce aceştia erau vaccinaţi, deparazitaţi şi sterilizaţi. Ordonaţa de Urgenţă 155/2001 a fost aprobată de parlamentari şi a devenit Legea 227/2002. Ulterior acesta a fost modificată prin Legea 391/2006, prin care timpul de ţinere a animalelor în adăposturi s-a micşorat la şapte zile, iar câinii nerevendicaţi în termen de două zile puteau fi adoptaţi. Iubitorii de animale au profitat de acest demers şi au adoptat şi apoi eliberat pe străzi mii de câini fără stăpân. La presiunea a peste 80 de asociaţii pentru protecţia animalelor, legislaţia în domeniu a suferit din nou modificări. Legea 9/2008, cunoscută ca “legea Marinescu” după numele iniţiatorului ex-senatorul Marius Marinescu, prevede sterilizarea tuturor cânilor fără stăpân şi a pisicilor şi apoi întorcerea lor în teritoriu. Prin acest act, eutanasierea câinilor, pisicilor şi a altor animale, cu excepţia celor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar, a fost interzisă.

Oficial, pe străzile din Craiova se învârt zi de zi, peste 4000 de câini fără stăpân. Craiovenii au început să se teamă, stau la distanţă de ei şi se gândesc serios cum ar trebui să se procedeze în acest caz. Pentru unii a devenit o aventură chiar şi dusul gunoiului. Trebuie să se înarmeze temeinic, cu ce găsessc prin casă, ca să nu fie atacaţi. “Eu nu ştiu ce ar putea să facă autorităţile, dar sunt prea mulţi. Eu mai plec dimineaţa şi trebuie să iau la mine ceva ca să mă apăr. Sunt 10-15 în zona în care locuiesc. Este posibil aşa ceva?”, spune cu năduf, pensionarul Ilie Ion. Omul povesteşte că animalele sunt hrănite chiar de locatari. “Sunt nişte babe care nu au ce face şi vin şi le dau oase la câini. Dacă nu am nimic la mine de mâncare, sar să mă muşte că s-au învăţat să le dai. Când sunt în haită parcă sunt dresaţi. Te încercuiesc imediat şi se reped. Eu n-am nimic, nu vreau să le luăm viaţa, dar trebuie făcut ceva”.

Pensionarii se apără cu bastonul

Craioveanul Gheorghe Ionescu nu scapă din vedere să plece de acasă fără baston. Pe lângă faptul că-l ajută să se deplaseze, mai nou, proteza din lemn îl salvează şi de câinii comunitari care, după spusele lui, atacă din senin. “Eu mi-am luat baston şi nu am probleme cu câini, iar în ceea ce priveşte problema asta trebuie rezolvată cumva. Grădiniţa la care merge nepoata mea se află la 50 de metri de casă şi trebuie să o ducem de frica patrupedelor”. Pensionarul este de părere că nu se doreşte să se ajungă la un final în rezolvarea acestei probleme din cauză că, la mijloc, ar fi anumite interese. Altă explicaţie nu ar fi. “Problema câinilor este una de afaceri, nu a interesat pe nimeni să o rezolve. Poate ar trebui să-şi asume Guvernul Boc răspunderea şi pe asta”, a lansat şi o propunere hazlie.

Tinerii craioveni vor un oraş fără câini

Tinerii sunt la fel de convinşi că locul câinilor fără stăpâni nu este pe stradă. Şi ei consideră că sunt un pericol şi din punct de vedere sanitar, motiv pentru care trebuie izolaţi de societate, chiar cu preţul eutanasiei. “Eu sunt de acord să-i eutanasieze. Eu am văzut copii chiar şi la noi la şcoală muşcaţi de câini vagabonzi. Pur şi simplu se strâng o grămadă acolo în faţă şi la mine în cartier la fel. De fapt, peste tot la fel. Şi am mai văzut astă-vară, cum luau câinii din centru şi le dădeau drumul pe un câmp la Romaneşti. Deci mi se pare normal să-i eutanasieze”, a spus Alexandra Gheorghe, elevă. Tânăra este de părere că asociaţiile care protejează animalele “ar trebui să facă nişte adăposturi şi să-i ia, nu să-i lase pe stradă ca să mai muşte şi oamenii. Mulţi câini mai sunt şi bolnavi”.

“Nu pot să aştept 13-14 ani, cu frica în sân”

Unii dintre craioveni sunt chiar înverşunaţi şi resping până şi ideea de sterilizare care, după ei, nu ar avea nici un efect. “Sterilizarea nu e o soluţie. Nu pot eu să aştept 13-14 ani, cu frica în sân, ca să moară câinii. E o chestie dezagreabilă nu doar pentru craioveni, ci şi pentru vizitatorii acestui oraş. Eu am avut trei câini pe care i-am ţinut acasă. Am avut şi  trei pisici, dar stau acasă. Nu se sesizează nimeni să ia măsuri că nu sunt legi. Păi legea bunului-simţ unde este?”, se întreabă craioveanul Zorin Geană. Pensionar acum, după ce a lucrat mult timp în construcţii, omul îşi aminteşte ce metode erau aplicate în urmă cu mai mulţi ani. “Sunt craiovean de şapte generaţii. Exista în comunism, în cadrul serviciului de salubritate al oraşului, un compartiment care se numea curăţirea oraşului de câini. Avea nişte compartimente cu zăbrele, cu doi haidamaci înarmaţi cu lasouri. Cum ieşea câinele din curte, cum îl luau. Plus că vremea aceea câinii erau vaccinaţi de două ori pe an, în mod gratuit”.

“Lucrurile trebuie cântărite”

La fel de bine, există şi cetăţeni miloşi care ar vrea să nu mai vadă câini pe străzi, dar fără ca aceştia să fie eutanasiaţi. “E păcat să-i omoare. Nu sunt de acord să-i eutanasieze pentru că sunt şi ei nişte suflete. Trebuie să procedeze cumva să-i ridice de pe străzi. Ar trebui adunaţi şi ţinuţi în adăposturi. Apoi îmbătrânesc şi mor. Asta e părerea mea, să nu-i omoare. Să facă într-un fel să nu se înmulţească. Eu sunt de la ţară şi sincer sunt un iubitor de animale”, a mărturisit Dumitru Miere. Deşi au avut de-a face direct cu violenţa câinilor, unii craioveni tot nu sunt de acord cu uciderea lor. “Nepoţica mea venea de la şcoală, mergea cu o colegă. Câinele nu a lătrat, nu a făcut nici un gest, dar s-a trezit că a luat-o de picior. E rău şi aşa, şi aşa. Adică îmi pare rău şi de ei, dar s-au şi înmulţit, în fiecare zonă, în loc de unul găseşti câte 10-15. Asta e, lucrurile trebuie cântărite”, a spus Constanţa T.

Toţi deţinătorii de câini de rasă comună vor fi obligaţi să-şi sterilizeze şi să microcipeze animalele. Cei care adoptă un câine şi apoi îi dau drumul pe stradă, cât şi cei care hrănesc în locuri publice câinii fără stăpân, cei care nu îşi înregistrează animalele în registrele speciale sau cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă-comună vor primi amenzi care poate ajunge de la 1.000 la 5.000 de lei.

Eutanasiere după şapte zile

Soarta câinilor de pe străzi se află în mâna parlamentarilor. Proiectul de modificare a legii privind animalele fără stăpân îl are ca iniţiator pe Mihai Atănăsoaie, prefectul capitalei, care, în urmă cu un an, a trimis propunerile de schimbare către Camera Deputaţilor. Comisia de Administraţie a Camerei Deputaţilor a avizat, săptămâna trecută, favorabil acest proiect, iar dacă şi plenul Camerei Deputaţilor îl va aproba, noua lege va permite eutanasierea animalelor bolnave sau agresive. Eutanasierea animalelor va avea loc în două faze. În prima fază, câinii strânşi de pe domeniul public vor fi consultaţi şi examinaţi. Cei care vor fi găsiţi grav bolnavi, precum şi cei agresivi vor fi eutanasiaţi cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. A doua categorie este cea a patrupedelor clinic sănătoase şi neagresive. Aceştia vor ajunge în adăposturi, unde vor sta o săptămână, aşteptând să-şi găsească un stăpân. Dacă nici în această perioadă de şapte zile nu sunt adoptaţi, şi ei vor fi eutanasiaţi.

 

 

Sorin Ciobanu, directorul Serviciului de Salubritate Craiova:

“La câţi câini avem în oraş, cred că ne-ar ajuta mai mult o modificare a legii care să permită şi eutanasierea. Dar, pentru a avea efect în timp, ar trebui să fie dublată cu obligaţia ca toţi proprietarii să-şi sterilizeze câinii, atât masculii, cât şi femelele. Dacă nu se procedează aşa, în scurt timp, numărul de patrupede ar putea să fie refăcut”.

 

Oana Popescu, reprezentant al Asociaţiei “Speranţe pentru animale” Craiova:

“Eutanasierea nu este deloc o soluţie bună. Cea mai eficientă metodă este sterilizarea. Şi acest lucru s-a verificat chiar aici, în Craiova. Între 2001 şi 2008, existau 18.500 de câini fără stăpân dintre care au fost eutanasiaţi 10.000. Din cei 8000 de patrupede au mai rămas 4000 care sunt sterilizate în proporţie de 80% şi putem să-i sterilizăm pe toţi, aşa cum s-a întâmplat la Oradea, dacă ni se dă credit şi timpul necesar”.

 

Aurelian Toma, director-adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinară Dolj:

“Am putea urma exemplul altor ţări care nu se mai confruntă acum cu această problemă. Străinii au eutanasiat odată toate animalele bolnave – pentru că trăind printre blocuri, la gunoaie, chinuiţi în fel şi chip, mulţi sunt bolnavi – şi să păstreze doar cele mai bune exemplare. Acestea, într-adevăr, pot fi sterilizate şi păstrate sub control veterinar timp de 15-18 ani, cât e perioada lor de viaţă. Aşa cum se prezintă acum, mulţi câini sunt periculoşi pentru că sunt purtători de boli”.

 

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU

 

2 COMENTARII

  1. Ar fi foarte bine ca autoritatile locale sa inteleaga si sa reuseasca in acelasi timp sa ne scape de ciini.Doamna Brigide Bardot sa i-si vada de treaba ei.Nu sunt bani sa intretinem copii saraci si cheltuim cu hrana si intretinerea ciinilor?.Dumneaei sa nascut din specia umana nu canina.Daca ar fi castrati ciinii am scapa de ei in 15 ani sau chiar mai mult.Eutanasierea ciinilor fara stapin ar fi cit de cit mai aficienta!

  2. domnule plesa,copiii saraci porovin in general din familii sarace,care ar trebui sa se gandeasca inainte sa-i faca, daca au cu ce sa-i hraneasca ,cum sa-i educe si multe alte de genul aceasta.

Comments are closed.