Craiovenii au renunțat la visul de a fi chiriaș la stat

0
753

Peste 600 de dosare pentru atribuirea unei locuințe sociale nu au mai fost reactualizate, titulari pierzând dreptul de a se mai regăsi pe lista de priorități a acestui an. Autoritățile recunosc că nu se construiește nici o locuință socială nouă – cele din cartierul chinezesc sunt locuințe care se vor vinde la prețul pieței – astfel că tinerii nici nu prea mai aveau la ce să spere.

Autoritățile locale au întocmit și au supus spre aprobarea consilierilor municipali, în ședința din luna februarie, lista de priorități în vederea atribuirii unei apartament ANL sau social către tinerii care nu dețin o locuință a lor. În proiect se spune că lista de priorităţi se întocmeşte sau se reface anual numai în cazul în care, în anul respectiv, urmează să se finalizeze şi să se repartizeze locuinţe noi pentru tineri, destinate închirierii. Există însă și o excepție de la această regulă. Chiar dacă nu se construiesc locuințe noi, mai există și posibilitatea să apară un fond locativ, în speță apartamente în care au locuit alți chiriași și pe care aceștia le eliberează. Locuințele se întorc la primărie, iar autoritățile trebuie să le atribuie altor chiriași, care se aleg din lista de priorități.

Nici o locuinţă socială nu se construieşte în Craiova

Pentru anul 2018, autoritățile craiovene merg strict pe acest al doilea caz. Municipalitatea recunoaște că nu se construiește nici o locuință socială – nici de către ANL și nici de către autorități – motiv pentru care nu vor exista repartiții de locuințe noi către tineri – cu titlu de închiriere. Lista de priorități a Primăriei Craiova se înnoiește, așadar, doar pentru a fi la îndemână atunci când ar rămâne vacante niște locuințe ocupate acum. „În condiţiile actuale în care pe plan local nu se derulează programe pentru construcţia de locuinţe prin ANL, dar totuşi, din fondul de locuinţe existent devin vacante pe perioada exploatării anumite locuinţe, ca urmare a denunţării contractelor de închiriere de către titulari sau evacuării unor chiriaşi rău-platnici, este utilă întocmirea listelor de priorităţi”, se precizează în documentație.

Peste 600 de titulari au renunţat

Cum perspectivele lipsesc, tinerii nu și-au mai actualizat nici ei dosarele. Dintr-un total de 712 de cereri, aflate în evidența Serviciului de Administrare Locuințe al Primăriei Craiova, la începutul lui 2017, pe lista de priorități din acest an au fost admise doar 52 de dosare. Autoritățile spun că un număr foarte mare de solicitări, 647 de dosare pentru atribuirea unei locuinţe ANL, au rămas neactualizate şi nu au mai putut fi incluse în lista de priorităţi. Deși le-a fost adus la cunoștință, prin comunicări nominale, faptul că trebuie să-și reactualizeze unele documente, autoritățile spun că titularii acestor dosare nu au mai făcut acest lucru. Legea spune însă că solicitanții care nu și-au înnoit acum actele nu sunt complet șterși din evidențe. Aceștia au posibilitatea să se regăsească pe lista din anul următor, în 2019, dacă își reactualizează documentele.

20 de dosare noi, în 2017

Pe lista de priorități se află, prin urmare, 52 de dosare – dintre care 20 dosare nou depuse în cursul anului 2017 şi 32 dosare nesoluţionate din anii anteriori şi actualizate complet până la finele anului trecut. Titularii sunt tineri cu vârsta până în 35 de ani, care nu dețin o locuință și care au primit doar dreptul să spere la eliberarea unei locuințe sociale sau ANL, care să le fie atribuită cu chirie. Șansele să se întâmple acest lucru sunt mici, cu atât mai mult cu cât legea permite, de câțiva ani, ca actualii chiriași ANL să-și cumpere apartamentele și să devină proprietari. Deși a început mai greoi în Craiova, din cauza unor încurcături legate de amplasamente, vânzarea locuințelor ANL a intrat, de acum, în linie dreaptă, iar majoritatea foștilor chiriași achită prețul (o locuință cu o suprafață utilă de 35 mp, cumpărătorul plătește 69.273 de lei) și devin proprietari. Autoritățile au stabilit, în acord cu prevederile legale, ca aceștia să aibă două posibilități de plată: să achite integral sau în rate, în funcție de venituri: în 15, 20 sau 25 de ani. Pe acest fond, locuințele sociale în Craiova devin, cu adevărat, o raritate.