Cioloş: Proiectul ”Transparenţa bugetară” este revoluţionar, felicit Finanţele pentru efort

0
343

Premierul Dacian Cioloş a felicitat ieri conducerea Ministerului de Finanţe pentru lansarea programului ”Transparenţă bugetară”, afirmând că astfel ministerul se îndepărtează de imaginea o are în mentalul colectiv ca structură ”rigidă, închistată, orientată înspre interior”.

„În paralel cu faptul că scoatem la lumină informaţia, vrem să o facem şi accesibilă, printr-un anumit mod de structurare mai intuitivă şi mai prietenoasă. Ceea ce este prezentat azi e un prim pas. Mulţumesc Ministerul Finanţelor pentru acest efort. Ministerul Finanţelor, de obicei, în mentalul colectiv are câteodată imaginea unei structuri rigide, închistate, orientate înspre interior. Mă bucur să văd că există deschidere, chiar dacă e un efort şi din partea celor la Ministerul de Finanţe”, a declarat primul-ministru la lansarea programului ”Transparenţa bugetară”.

El a caracterizat drept ”revoluţionar” acest proiect al Ministerului de Finanţe. ”Este mai ales, iar mie din acest punct de vedere mi se pare revoluţionar, un proces de transparenţă publică, pentru că acelaşi tip de informaţii pe care îl avea până acum – mai mult sau mai puţin uşor accesibil – administraţia centrală sau Ministerul Finanţelor, începând de acum aceste informaţii devin şi publice. Deci orice cetăţean, orice firmă, orice contribuabil poate să ştie de acum modul cum sunt repartizate şi modul cum se cheltuie fondurile de către o administraţie publică, central sau locală. Această transparenţă permite şi transmiterea unor informaţii legate de eficienţa cheltuirii banului public, dar ar trebui să permită şi înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupţie, pentru că va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii şi cât costă o investiţie sau alta, pentru că de multe ori la noi sunt discuţii legate de eficienţa cheltuirii banului pentru o investiţie sau alta”, a menţionat primul ministru.

Dacian Cioloş a precizat că acest proiect este un prim pas, pentru că acest proiect de transparentizare va continua. ”Sunt convins că cei interesaţi vor putea descoperi o serie de modalităţi de a folosi această informaţie, care este una de bază”, a conchis el. Platforma http://www.transparenta-bugetara.gov.ro/ este un instrument ce permite monitorizarea execuţiei bugetare a peste 13.700 de instituţii publice.