Cinci ani şi 4 luni de închisoare pentru „cuţitarul” de la piscină

0
658

Craioveanul Constantin Sorinel Marcu, cel care l-a înjunghiat în august 2014, la Piscina Plazza Summer Club din Craiova, pe Dragoş Ţăndărescu, a fost găsit vinovat de tentativă la omor. Judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat, joi, 10 martie a.c., la o pedeapsă totală de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare. În plus, trebuie să-i plătească lui Ţăndărescu 20.000 lei daune morale. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Sentinţa a fost pronunţată în lipsa inculpatului, mandatul emis pe numele său nefiind pus în executare, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

Craioveanul Constantin Sorinel Marcu a fost trimis în judecată, în lipsă, pe 18 martie 2015, pentru o faptă pe care a comis-o pe 11 august 2014. Potrivit anchetatorilor, Dragoş Ţăndărescu, în vârstă de 40 de ani, din Craiova, a ajuns, în ziua respectivă, în jurul orei 14.00, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, cu o plagă tăiată de zece centimetri la nivelul gâtului, dar şi o plagă tăiată la nivelul urechii stângi, în urma unui conflict spontan petrecut la Piscina Plaza Summer Club, din apropierea centrului comercial Selgros din Craiova. Poliţiştii au ajuns la faţa locului, din cercetările efectuate stabilindu-se că victima s-a certat cu un alt bărbat, identificat drept Constantin Sorinel Marcu, de 40 de ani, din Craiova, iar cel din urmă a scos la un moment dat un cuţit cu care i-a aplicat o lovitură lui Ţăndărescu, apoi a fugit. Cei doi se cunoşteau, după cum a declarat victima, însă nu avuseseră nici un conflict anterior. Sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost demarată o anchetă pentru a se stabili cu exactitate circumstanţele producerii agresiunii, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de omor. Dragoş Ţăndărescu a primit îngrijiri la spital, iar o zi mai târziu a fost externat, fiind îndrumat de oamenii legii să se prezinte la Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova pentru obţinerea certificatului medico-legal. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au cerut mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele bărbatului care îl înjunghiase pe Dragoş Ţăndărescu întrucât a dispărut după comiterea faptei, Tribunalul Dolj a emis mandatul în lipsă, iar hotărârea a rămas definitivă pe 25 noiembrie 2014 la Curtea de Apel Craiova. Cercetările în dosar au fost finalizate, iar la Tribunalul Dolj s-a înregistrat dosarul în care Constantin Sorinel Marcu a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi port sau folosire fără drept de obiecte periculoase.

Are de achitat şi 20.000 lei victimei

După un an de proces, joi, 10 martie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Constantin Sorinel Marcu a fost găsit vinovat de tentativă de omor, tulburarea liniştii publice şi port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi a fost condamnat la o pedeapsă totală de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare: „contopeşte pedeapsa principală de 5 ani şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, h (dreptul de a deţine, purta şi folosi cuţit), n (dreptul de a comunica cu partea vătămată Ţăndărescu Dragoş ori de a se apropia de acesta) C.p. pe o perioadă de 1 an stabilită potrivit art. 66 C.p. şi art. 67 C.p. cu pedepsele principale de 3 luni închisoare, 3 luni închisoare şi 6 luni închisoare şi aplică pedeapsa principală cea mai grea de 5 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite care este de 4 luni închisoare, urmând ca inculpatul Marcu Constantin Sorinel să execute în final pedeapsa principală rezultantă de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare în regim de detenţie şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, h (dreptul de a deţine, purta şi folosi cuţit)”, se arată în hotărârea instanţei. În plus, judecătorii au mai stabilit că inculpatul trebuie să-i achite victimei 20.000 lei reprezentând daune morale şi trebuie să plătească 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinţa pronunţată joi, 10 martie a.c., în lipsa inculpatului, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.