Zilele prevenirii dezastrelor. Cât de pregătiți suntem pentru a preîntâmpina efectele lor?

0
419

Asociația Energia Inteligentă lansează cea de-a doua ediție a proiectului „Zilele Prevenirii Dezastrelor”. Pe parcursul anului 2023, vor avea loc patru acțiuni de informare și responsabilizare a comunităților locale cu privire la diverse situații care pot pune în pericol vieți omenești, precum incendii, dezastre naturale, cutremure sau dispariții de persoane. Acestea se vor desfășura la Sibiu – martie 2023, Alba Iulia – iunie 2023, Brașov – septembrie 2023 și Oradea – octombrie 2023.

Proiectul are ca scop creșterea gradul de conștientizare a măsurilor de prevenire a situațiilor neprevăzute și a posibilelor accidente și se desfășoară în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență. Acțiuni de informare și responsabilizare adresate copiilor, dar și adulților vor fi derulate în centrele mobile de instruire a populației cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență în Sibiu, Brașov și Oradea.

Inițiativei Asociației Energia Inteligentă s-a alăturat și Clubul Câinilor Utilitari care va organiza demonstrații de dresaj canin și sesiuni de conștientizare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activitățile de căutare și salvare. Totodată, vor avea loc acțiuni simulate de căutare și salvare persoane dispărute în zona urbană și în mediul natural în colaborare cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență din cele patru orașe mai sus menționate.

Dumitru Chisăliță, Președintele Asociația Energia Inteligentă:

„Evenimentele tragice petrecute recent  în Turcia, dar și entuziasmul și interesul de care s-a bucurat prima ediție a acestei acțiuni derulată anul trecut la Mediaș vin să sublinieze necesitatea pregătirii populației pentru situații neprevăzute precum incendii, dezastre naturale, cutremure sau dispariții de persoane, chiar daca nu se întrevede o astfel de situație pentru țara noastră, și totodată dorința și deschiderea oamenilor de a fi instruiți cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte în astfel de situații. Asociația noastră a desfășurat în cei peste 6 ani de activitate, variate acțiuni educative printre care se numără cele care vizează comportament responsabil sau prevenirea situațiilor care ne pot pune viața în pericol cu scopul de a-i responsabiliza pe copii în folosirea gazului natural, de a preveni și combate incendiile si de a informa participanții cu privire la măsurile de prim ajutor în cazul unor astfel de accidente. Acțiunile noastre au găsit întotdeauna un partener de nădejde în Departamentul pentru Situații de Urgență cărora le mulțumesc pe această cale.”

Colonel Alexandru-Cătălin ALDEA, Șef Serviciu Coordonare și Implementare Cerințe de reziliență, Departamentului pentru Situații de Urgență:

,,Pentru a face față fiecărei provocări și pentru a construi împreună o societate rezilientă, Departamentul pentru Situații de Urgență continuă campania națională de informare publică cu privire la măsurile de prevenire şi comportament pe care cetățenii trebuie să-l adopte în diferite situaţii de urgenţă, de amploare sau dezastru.

Nu trebuie să așteptăm să se întâmple ceva grav pentru a lua măsuri de prevenire și micșorare a efectelor unor posibile dezastre. Dezastrele se pot întâmpla oriunde și oricând, dobândirea informațiilor relevante pe care le putem accesa atât înainte, în timpul, dar și după un dezastru, pot face din fiecare cetățean un salvator.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin programele de pregătire a populației și prin protocoalele și parteneriatele semnate cu celelalte state, depune un efort constant în ceea ce privește creșterea rezilienței și pregătirii în fața dezastrelor.

Este important să lucrăm împreună pentru a construi, susține și îmbunătăți capacitatea noastră de prevenire și pregătire împotriva efectelor diferitelor situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.”

Vlad Popescu, Director, Clubul Câinilor Utilitari:

„Clubul Câinilor Utilitari este o organizație foarte activă care participa la numeroase acțiuni simulate de căutare persoane dispărute în mediul urban sau natural, dar și la misiuni de căutare-salvare. În prezent, asociația noastră alături de ONG-urile partenere a trimis, sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență din România, șase echipe de voluntari om – câine pentru a lua parte la acțiunile de căutare – salvare din Turcia. Susținem inițiativa Asociației Energia Inteligentă și necesitatea pregătirii populației pentru situații neprevăzute și ne alăturăm acțiunii „Zilele Prevenirii Dezastrelor” pentru ca împreuna cu echipele ISU să derulăm ample acțiuni simulate de căutare și salvare în mediul natural și în dărâmături care vor aduce un plus valoare pregătirii tuturor voluntarilor noștri”.

Prima ediție a proiectului „Zilele Prevenirii Dezastrelor” a avut loc la Mediaș în toamna anului 2022 și s-a bucurat de sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu și al asociațiilor Clubul Câinilor Utilitari și Lupus Fortis Mediensis.