Şeful ANAF, Gelu Diaconu, a fost demis de premierul Dacian Cioloş

0
89

Premierul Dacian Cioloş l-a demis, ieri, pe preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. De asemenea, Şeful Executivului l-a demis şi pe vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu. Deciziile urmează să fie publicate în Monitorul Oficial şi vin după discuţii ale premierului atât cu Gelu Diaconu, cât şi cu ministrul de Finanţe. Primul-ministru a subliniat că ”este important să nu menţinem o stare de ambiguitate la ANAF”, pentru ca aceasta să rămână o ”structură credibilă”.

Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, a refuzat, ieri, cererea ministerului Finanţelor de a-şi prezenta demisia, calificând dosarul DNA în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, alături de vicepreşedintele Mihai Gogancea-Vătăşoiu, drept “kafkian”.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi a vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, după ce aceştia au fost puşi sub acuzare de către DNA în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Diaconu şi Gogancea-Vătăşoiu sunt urmăriţi penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, a transmis DNA. Preşedintele ANAF a stat miercuri circa o oră la sediul DNA.

Daniel Diaconescu, numit la şefia instituţiei

Premierul Dacian Cioloş l-a numit pe Diaconescu ca preşedinte interimar al Fiscului la scurt timp după ce a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Gelu Diaconu, care a condus până la acest moment Direcţia Informaţii Fiscale din cadrul ANAF. Potrivit declaraţiei sale de avere din mai 2015, noul şef al Fiscului a avut un venit anual de 87.036 lei din funcţia de director general, ceea ce înseamnă că a primit un salariu de circa 7.200 lei pe lună. În declaraţia din mai 2011, venitul anual se ridica la 78.870 lei. El a mai câştigat în 2014 o indemnizaţie de 17.837 lei de la Compania Naţională Loteria Română pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie.

Diaconescu deţine împreună cu soţia două terenuri intravilane în judeţul Argeş, unul de 4.400 metri pătraţi din anul 2004, iar celălalt cu o suprafaţă de 2.648 metri pătraţi, din anul 2010. Totodată, cei doi au un apartament în Bucureşti de 81 metri pătraţi, din anul 2006, iar soţia mai are o casă de locuit în Valea Mare din anul 1988, cu o suprafaţă de 88 metri pătraţi. Noul şef al ANAF are două autoturisme, un BMW din anul 2009 şi un Peugeot din 2012. Diaconescu mai figurează în declaraţia de avere cu un credit contractat în 2007, în valoare de 38.000 euro, cu scadenţă în 2032.