Guvernul va aloca pentru alegerile locale 350 de milioane de lei

0
177

Guvernul a alocat pentru desfăşurarea alegerilor locale suma de 350 milioane de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, suma este mai mare decât cea atribuită la alegerile precedente întrucât nu se mai utilizează fonduri de la bugetele locale.

El a explicat că suma alocată în acest an este mai mare faţă de sumele atribuite la scrutinele precedente din câteva motive. ”Nu se mai utilizează bani de la bugetele locale”, a spus Suciu, care a mai precizat că o altă noutate o reprezintă apariţia a 180 de operatori tehnici care introduc date suplimentare, cum ar fi CNP-ul, prin intermediul unui sistem operat de STS. Ei vor fi plătiţi la fel ca şi membrii comisiilor electorale, adică 85 de lei / zi, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Astfel, în suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora.

De asemenea, sunt incluse costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secţiile de votare ale căror indemnizaţii sunt asigurate de la bugetul de stat.

Guvernul a decis miercuri că alegerile locale vor avea loc la data de 5 iunie.