Fostul director şi fosta contabilă şefă de la Imprimeria „Oltenia”, condamnaţi pentru abuz în serviciu

0
486

Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa în dosarul în care Ştefan Cosmin Gheorghiţă, fost director al Sucursalei Imprimeria „Oltenia”, şi fosta contabilă şefă a unităţii, Ionica Flori Popa-Florea, au fost judecaţi pentru abuz în serviciu. Cei doi inculpaţi au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi trebuie să achite prejudiciul creat, în valoare de 109.952,47 lei. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Procurorii DNA Craiova i-au acuzat pe cei doi că au închiriat unei firme, fără licitaţie şi la un preţ mult sub cel al pieţei, două suprafeţe de teren aflate în administrarea sucursalei, pe o perioadă de 66 de luni. Contractul se încheie pe 15 ianuarie 2017.

Reamintim că, în urmă cu un an, mai exact pe 20 februarie 2015, se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe fostul director al Sucursalei Imprimeria „Oltenia” din cadrul Companiei Naţionale a Imprimeriilor “Coresi” SA şi pe contabila şefă a unităţii. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: pe 15 iunie 2012, inculpaţii Gheorghiţă Ştefan Cosmin, în calitate de director al Sucursalei Imprimeria „Oltenia” din cadrul Companiei Naţionale a Imprimeriilor,,Coresi” SA (societate comercială cu capital integral de stat) şi Popa-Florea Ionica-Flori, având funcţia de şef Compartiment contabilitate, salarizare şi personal în cadrul aceleiaşi sucursale, cu nerespectarea abuzivă a prevederilor legale incidente, a atribuţiilor de serviciu, a normelor interne obligatorii de atribuire a contractelor de închiriere aplicabile în cauză şi a Hotărârii nr. 5/21.12.2009 a Consiliului de Administraţie al CNI Coresi SA (prin care s-au stabilit tarifele minime obligatorii de închiriere a activelor companiei) au încheiat un contract de închiriere cu o societate comercială, având ca obiect suprafeţele de teren de 865,27 mp şi 6,45 mp aflate în administrarea sucursalei, fără respectarea unei proceduri specifice licitaţiei publice, cauzând o pagubă materială în cuantum de 109.952,47 lei în patrimoniul CNI Coresi SA.

Potrivit anchetatorilor, prin încheierea acestui contract s-a obţinut implicit un folos material necuvenit pentru firma respectivă, fiind stabilite clauze unilateral avantajoase pentru acesta şi păgubitoare pentru CNI Coresi SA, precum: includerea suprafeţei suplimentare de teren de 6,45 mp care nu a făcut obiectul unei licitaţii publice competitive, deşi această procedură era obligatorie, plata unei chirii lunare la un preţ inferior cu 1 euro/mp faţă de tariful minim obligatoriu (0,5 euro/mp faţă de 1,5 euro/mp) stabilit pentru acest bun având categoria de teren liber cu interdicţia de construcţii definitive, aflat în patrimoniul Sucursalei Imprimeria „Oltenia”, termenul de închiriere de 66 luni, începând cu data de 15.06.2012 şi până pe data de 15.01.2017 inclusiv, faţă de termenul stabilit prin normele interne şi contractul cadru de închiriere, respectiv 1 an, cu posibilitatea de prelungire, penalităţi de 0,1% faţă de 0,3 % pentru fiecare zi de întârziere a plăţii obligaţiilor financiare asumate şi posibilitatea ca locatarul să eludeze obligaţia de a pune la dispoziţia locatorului (la încetarea contractului) imobilul închiriat cu toate îmbunătăţirile aduse, în schimbul plăţii unei daune evaluate la cuantumul derizoriu de doar 1.000 de euro. Procurorii au instituit sechestrul asupra unor bunuri mobile şi imobile, aflate în proprietatea inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 109.952,47 lei.

Ieri, judecătorii Tribunalului Dolj au soluţionat cauza. Ambii inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi, însă au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare:  „Condamnă pe inculpatul Gheorghiţă Ştefan Cosmin la pedeapsa de 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Gheorghiţă Ştefan Cosmin sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani (…) Condamnă pe inculpata Popa Florea Ionica Flori la pedeapsa de 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatei Popa Florea Ionica Flori sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Admite în acţiunea civilă formulată de partea civilă Compania Naţională a Imprimeriilor CORESI SA. Obligă inculpaţii în solidar la plata către partea civilă Compania Naţională a Imprimeriilor CORESI SA a sumei de 109.952,47 lei”, se arată în hotărârea instanţei. În plus, judecătorii craioveni au menţinut sechestrul instituit de DNA Craiova asupra autoturismului Skoda al lui Gheorghiţă şi asupra apartamentului femeii, inculpaţii fiind obligaţi să achite şi câte 1.000 de lei cheltuieli judiciare. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.