Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Un singur pas mai desparte Moldova de călătoria fără viză în Europa”

0
90

Cetățenii Republicii Moldova sunt la un pas de a circula fără vize în Europa. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat astăzi în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetățenii moldoveni posesori ai unui pașaport biometric. Măsura urmează să fie supusă votului în plen, la Strasbourg, pe 25 februarie.

Raportor al Grupului PPE pentru acest dosar este vicepreședintele Marian-Jean Marinescu. Acesta a declarat: „Lucrurile s-au mișcat repede și foarte bine. În noiembrie Comisia propunea ridicarea vizelor, iar în mai puțin de trei luni s-au făcut demersurile necesare și s-a votat raportul în comisia parlamentară. Plenul Parlamentului European va vota în sesiunea următoare, pe 25 februarie, și sunt absolut convins că rezultatul va fi pozitiv. Apropierea R. Moldova de Europa trebuie sprijinită și încurajată, iar eforturile guvernului de la Chișinău de realizare a unor reforme-cheie, în linie cu valorile UE, merită recompensate. Există un larg consens în Parlament în această privință. În maxim trei luni cetățenii moldoveni vor cirula liber în UE.”

Eurodeputatul PDL a fost, anterior, raportor al Parlamentului European pentru propunerea de simplificare a procedurii de eliberare a vizelor pentru cetățenii moldoveni, adoptată anul trecut.