Un nou eşec în negocierile USL pe tema viitoarei structuri a Guvernului

0
86

Liderii USL s-au reunit din nou, ieri, la Vila Lac 1, pentru a discuta despre restructurarea Guvernului, dar şedinţa s-a terminat tot cu un eşec. Reuniunea s-a încheiat după aproximativ două ore, iar la final doar premierul Victor Ponta a făcut declaraţii de presă la sediul Uniunii, Crin Antonescu lipsind. „Nu am luat o decizie. Am avut o discuţie în cadrul USL legată de restructurarea Guvernului. Ca premier, era normal să vă comunic eu în ce stadiu ne aflăm. A existat o propunere din partea mea, ca Guvernul să meargă luni în Parlament cu o nouă formulă guvernamentală care îl include pe Iohannis ca ministru de Interne şi vicepremier. Am cerut introducerea a patru vicepremieri, din fiecare partid al coaliţiei (n.r. – PSD, PC, PNL, UNPR). Nu a existat un consens asupra acestei formule. A rămas să discutăm”, a spus Ponta. Potrivit Agerpres, la ședință au participat şi liberalii Mihai Voicu, Daniel Chițoiu şi Klaus Iohannis, iar din partea PSD Liviu Dragnea, Andrei Dolineaschi şi Marian Oprișan. Premierul a subliniat însă că, în mod categoric, îl va susţine pe Iohannis şi pentru funcţia de vicepremier, ceea ce va presupune însă o serie de schimbări în structura Guvernului. „Categoric da. Eu am spus foarte clar şi ieri, cred că Iohannis este un câştig pentru Guvern atât în funcţia de ministru de Interne, cât şi în cea de vicepremier, altfel nu am merge în Parlament, să convocăm ditamai Parlamentul ca să facem o mică schimbare. Cred că e un lucru bun şi îl susţin pe Iohannis să fie vicepremier şi ministru de Interne, însă, mergând în Parlament, asta presupune nişte schimbări în funcţionarea Guvernului”, a explicat premierul. La rândul său, liderul liberalilor, Crin Antonescu, a menţionat, înaintea reuniunii USL, că reprezentanţii PNL nu au alte solicitări decât cele anunţate până acum şi că, din punctul său de vedere, se va putea ajunge la un consens foarte repede, existând posibilitatea convocării plenului Parlamentului astăzi sau luni. Preşedintele PNL a precizat că atribuţiile de coordonare ale vicepremierului propus, Klaus Iohannis, vor viza în principiu ministerele economice şi că inclusiv negocierile cu FMI este posibil să fie purtate şi de actualul edil al Sibiului. Întrebat dacă din punctul său de vedere există lucruri asupra cărora este posibil să nu se ajungă la un acord în cursul zilei de ieri, Antonescu a răspuns că „nu, ştiţi că dorinţa mea de a fi împăciuitor este aproape proverbială şi, ca atare, am şi un optimism în această privinţă”. Ba chiar a spus că a avut o discuţie cu liderii grupurilor, pentru a-i avertiza pe parlamentari în legătură cu probabilitatea ca astăzi sau luni să aibă loc o şedinţă de plen reunit a Parlamentului.

Ulterior şedinţei USL, liderii PNL au convocat o altă şedinţă la sediul partidului, la care s-a discutat despre propunerea lui Ponta cu patru vicepremieri.

Luni seara, într-o intervenţie la B1 Tv, preşedintele PNL a susţinut că liberalii nu doresc să cedeze, în favoarea PSD, Ministerul Afacerilor Interne, chiar dacă social-democraţii au dat de înţeles că şi-ar dori acest lucru. „Nu ne-au propus propriu-zis, în momente de construcţii ipotetice, au lăsat a se înţelege că ar fi interesaţi de asemenea discuţie, dar propriu-zis nu ne-au propus, pentru că noi de la bun început am spus că dorim să păstrăm ministerele pe care le avem”, a spus Antonescu. „Nu am vrut să luăm nici un portofoliu de la PNL. Nu se schimbă în nici un fel raportul între membrii Guvernului reprezentând partide diverse”, a replicat Ponta ieri.