Samir Sprînceană, 18 ani de închisoare în dosarul rambursărilor ilegale de TVA

0
447

Judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovaţi pe 8 din cei 11 inculpaţi, între care se află şi afaceristul craiovean Samir Sprînceană, trimişi în judecată în anul 2006 pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave după obţinerea unor rambursări ilegale de TVA în valoare totală de aproape 66 de milioane de lei. Din cei 11 inculpaţi, faţă de trei a încetat procesul ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, iar ceilalţi, cu o singură excepţie, au primit pedepse începând de la 10 ani de închisoare. Samir Sprînceană a primit cea mai mare pedeapsă, 18 ani de închisoare.

După mai bine de 6 ani de proces, peste 70 de termene de judecată şi pronunţarea amânată cu o săptămână, completul care i-a judecat pe afaceristul craiovean Samir Sprînceană şi ceilalţi 10 inculpaţi din cel mai vechi dosar de pe rolul Tribunalului Dolj a luat, ieri, o hotărâre. Astfel, conform sentinţei Tribunalului Dolj, Samir Sprînceană a fost condamnat la 18 ani de închisoare, Adrian Marius Berceanu a primit 18 ani de închisoare, Roland Împuşcătoiu – 14 ani închisoare, Petrişor Crăciun – 10 ani de închisoare, Alin Ion Popa – 10 ani de închisoare, Florinel Buioca – 10 ani de închisoare, Luminiţa Dobre – 10 ani de închisoare, iar Luiza Popa  2 ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. Cei trei norocoşi faţă de care a încetat procesul ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale – în sarcina lor fiind reţinute infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals – sunt Guţă Decebal Iovănescu, Ancuţa Madalon şi Angela Berceanu.

Reamintim că procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, în august 2006, pe Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu, Ion Alin Popa, Petrişor Crăciun, Florinel Buioca, Florinela Luminiţa Dobre, Decebal Iovănescu, Martha Luiza Popa, Ancuţa Madalon şi Angela Berceanu pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals în declaraţii, spălare de bani şi evaziune fiscală. Potrivit cercetărilor şi rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii DIICOT, între iulie 2003 şi octombrie 2004, grupul infracţional organizat constituit de Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu şi Florinela Luminiţa Dobre a solicitat şi obţinut ilegal, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, rambursări ilegale de TVA, de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj în valoare de aproape 66 de milioane de lei. Administratori ai societăţilor comerciale erau Samir Sprînceană, Berceanu şi Împuşcătoiu, iar de întocmirea documentelor de evidenţă contabilă, efectuarea operaţiunilor bancare şi prezentarea la controalele făcute de inspectorii DGFP Dolj s-au ocupat contabila Luminiţa Dobre şi alţi angajaţi de la Compartimentul financiar-contabil condus de aceasta. Sumele de bani obţinute din rambursările ilegale de TVA ar fi fost ridicate în numerar sau transferate în conturile SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL cu titlul de ajutor financiar sau împrumuturi. Ulterior, potrivit anchetatorilor, din conturile celor două societăţi, banii au fost ridicaţi în numerar şi au ajuns la Sprînceană, Berceanu şi Împuşcătoiu.

ÃŽn sentinÅ£a pronunÅ£ată ieri, judecătorii de la Tribunal le-au dedus inculpaÅ£ilor, din pedepsele pronunÅ£ate, durata arestării preventive, o bună parte din ei fiind arestaÅ£i preventiv în perioada 9 martie – 29 septembrie 2006. ÃŽn plus, instanÅ£a a mai decis decăderea tuturor inculpaÅ£ilor condamnaÅ£i din dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale ÅŸi a anulat toate actele falsificate de inculpaÅ£i, care au stat la baza  cererilor de rambursare a TVA făcute pe fiecare dintre firmele implicate în acest dosar. Judecătorii au admis ÅŸi acÅ£iunile civile formulate de ANAF, obligându-i pe inculpaÅ£i la achitarea sumelor obÅ£inute ilegal de la statul român.

Instanţa a menţinut măsura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor, sechestru instituit de procurorii DIICOT încă din anul 2005, dar şi asupra firmelor folosite în activitatea infracţională. Mai mult, în temeiul art. 12 din Legea nr. 241/2005, instanţa a dispus ca inculpaţii Florinel Buioca, Ion Alin Popa, Petrişor Crăciun şi Roland Împuşcătoiu să nu fie fondatori, administratori, directori sau reprezentanţi legali ai unei societăţi comerciale, iar dacă au fost aleşi, sunt decăzuţi din drepturi, acest lucru urmând să fie comunicat şi Oficiului Registrului Comerţului pentru înscrierea menţiunilor, după rămânerea definitivă a hotărârii. Cu excepţia celor trei inculpaţi faţă de care procesul a încetat, ceilalţi au de achitat, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, câte 14.400 lei fiecare.

Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, astfel că atât inculpaţii, cât şi procurorii pot face apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.