Recital de muzică şi poezie românească, de Ziua Culturii Naţionale, în Suedia

0
2892

Pentru a sărbători Ziua Culturii Naţionale, ICR Stockholm şi Ambasada României în Regatul Suediei organizează vineri, 14 ianuarie 2022, un recital de muzică şi poezie românească, tradusă în limba suedeză. Violoncelistul suedez Magnus Lanning şi actorii de origine română Lucian Muscurel şi Luiza Stănescu vor fi protagoniştii evenimentului cu public, invitat de la ora 18.00, la sediul ICR Stockholm (Skeppsbron 20).

Actorii Lucian Muscurel şi Luiza Stănescu vor recita în limba suedeză creaţii poetice ale unora dintre cei mai reprezentativi poeţi români printre care: Mihai Eminescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Eugen Ionescu, Marin Sorescu, Ileana Mălăncioiu, Gabriela Melinescu, Ana Blandiana, Nichita Stănescu. Poeziile au fost traduse în limba suedeză de Inger Johansson, Ion Miloş, Dan Shafran, Soren Johanson şi Gabriela Melinescu. Poeziile vor fi însoţite de momente muzicale susţinute de violoncelistul suedez Magnus Lanning, membru al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze. Muzicianul va interpreta fragmente din lucrări semnate de Johann Sebastian Bach (Sarabanda din a treia suită solo pentru violoncel), Paul Constantinescu (Passacaglia din Sonata Bizantina), Ingvar Lidholm (Fantasia sopra Laudi pentru violoncel), Giovanni Sollima (Lamentatio), Ernest Bloch (Canzona din prima suită solo pentru violoncel). „Am ales să cânt piese pentru violoncel solo, uneori piese întregi, alteori fragmente din lucrări mai mari. Nu putea lipsi din programul unei seri de poezie românească Sonata Bizantină de Paul Constantinescu. În acest context al Zilei Culturii Naţionale, interpretez, aşadar, o muzică care atinge veşnicia, dincolo de timp, cu rădăcini în muzica bizantină”, a declarat violoncelistul Magnus Lanning.

Magnus Lanning a absolvit Royal College of Music sub îndrumarea profesorului Ola Karlsson. A debutat alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze în 1990. A fost timp de doi ani violoncelist principal al Orchestrei Simfonice din Malmö. A susţinut numeroase concerte în Suedia şi în străinătate în calitate de solist, dar şi de membru al unor ansambluri camerale. A fost violoncelist principal invitat al unor orchestre precum Norrköping Symphony Orchestra, Camerata Nordica, Västerås Sinfonietta, Dalasinfoniettan şi Music Vitae. Din anul 2008 este membru permanent al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze, ansamblu care are sediul la Berwaldhallen – una dintre cele mai importante instituţii muzicale suedeze.

Lucian Muscurel, actor, regizor şi profesor de artă dramatică, s-a mutat, în Suedia, în anul 1980, împreună cu actriţa Liliana Tomescu.  În 1984 a devenit membru al Asociaţiei regizorilor de teatru suedezi. În ipostaza de regizor, a pus în scenă spectacole după autori faimoşi precum Dürrenmatt, Cehov, Albee, Ionescu, Strindberg,Camus. A făcut parte din distribuţiile unor producţii de televiziune de mare popularitate în Suedia, printre care se numără “Goltuppen” (1991), “Till våra vänner” (1993), “Rederiet” (1993), “Beck – Pensionat Pärlan” (1997). În prezent, continuă să pregătească actori suedezi implicaţi în proiecte de teatru şi film.

Luiza Stănescu, absolventă de Artă Teatrală în Craiova, a urmat un master în actorie la Academia Teatrală din Malmö (2011-2013). A făcut parte, în Suedia, din distribuţiile unor spectacole de la Teater Foratt, MOOMS Teater, Teater Jalada, Östgötateatern, ung scen/öst. A jucat  şi în serialele TV “Wallander”, “Heder” şi, în 2014, a fost manager de proiect, actriţă şi regizor al spectacolului “My Story România”, realizat în colaborare cu World Vision România. S-a implicat în proiecte care oglindesc probleme sociale, strângând fonduri pentru copii din ţări subdezvoltate. A făcut parte, recent, din distribuţia spectacolului „Idomeneos”, pus în scenă pe muzica lui Mozart şi jucat cu mare succes la Folkoperan în Stockholm.

Ziua Culturii Naţionale este celebrată anual pe 15 ianuarie şi reprezintă data naşterii poetului Mihai Eminescu.

Cu această ocazie, publicul va putea vizita expoziţia retrospectivă „Spiritualizarea acuarelei”, semnată de Ligia Podorean-Ekström, deschisă în spaţiile expoziţionale ale ICR Stockholm până pe 20 ianuarie.

Participarea publicului la sediul ICR Stockholm (Skeppsbron 20), se face doar în limita locurilor disponibile, numai pe bază de rezervare, la adresa de email: simona.chitan@rkis.se. Reamintim că reprezentantul României la ICR Stockholm este universitarul Bogdan Popescu, originar din Craiova, un intelectual cu studii solide în filozofie, ataşat organic valorilor culturii naţionale, organizator a numeroase acţiuni de promovare a acestora.

Obs.: Pe durata evenimentului este obligatorie purtarea măştii. ICR Stockholm va pune la dispoziţia publicului măşti şi dezinfectant şi va respecta regulile de distanţare socială.