La Consiliul Județean Dolj, ieri și astăzi : Colectarea deșeurilor, subiect de dezbatere

0
346

Ieri dimineaţă, la Consiliul Judeţean Dolj, a avut loc o masă rotundă cu o parte dintre primarii localităţilor din judeţ, dar și cu reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EcoDolj și ai Prefecturii Dolj, cu scopul soluționării problemelor pe care cetățenii și administrațiile locale le întâmpină în privința colectării deșeurilor. Subiectul a fost dezbătut în ultimul timp în mass media locală așa cum au constatat și edilii localităților prezente la ședință și el rămâne un cartof fierbinte pe masa administrațiilor locale

Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a precizat în acest context, că s-au pus în discuție o serie de măsuri care să ducă la creșterea capacității de colectare și diminuarea presiunii financiare pentru bugetele unităților administrativ-teritoriale. “În principal, se dorește crearea unui sistem hibrid de taxare, taxă + tarif suplimentar pentru persoanele fizice care depășesc cantitatea de deșeuri cuprinsă în taxa de bază. Conex acestei solicitări, se impune dotarea fiecărei mașini de colectare cu sistem de cântărire și soft, pentru stabilirea sumei de plată pentru fiecare persoană fizică în parte. Am hotărât să preluăm aceste solicitări și să înaintăm o cerere către Ministerul Fondurilor Europene, pentru a obține acordul de modificare a contractului de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, printr-un sistem mixt taxă-tarif”, a precizat şeful administraţiei judeţene.

Construirea unei gropi de gunoi care să deservească exclusiv comunele              doljene
În plus, a fost solicitată și construirea unei gropi de gunoi care să deservească exclusiv comunele doljene, pentru a avea astfel un nivel de taxare echitabil și realist comunităților din rural și urban mic. “În acest sens, vom trimite o adresă semnată de către primari, de către Consiliul Județean Dolj, dar și de către reprezentanții Guvernului în teritoriu, către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, pentru a obține acordul necesar de construire a acestui depozit de deșeuri al județului”, a mai spus Cosmin Vasile. Astăzi vor continua aceste dezbateri și cu restul primarilor din Dolj.