Trei asociaţii de proprietari din Craiova au rămas fără căldură

0
532

400 de apartamente din Craiova sunt, de luni, total neîncălzite şi fără apă caldă. Locatarii sunt supăraţi şi susţin că rezistă eroic doar pentru că frigul de afară nu a fost aşa de mare, dar că iarna este totuşi lungă şi grea. „Vin şi ne spun poveşti, iar noi trebuie să-i mai şi credem”, afirmă, revoltaţi, reprezentanţii SC Termo, care s-au săturat de discuţii şi promisiuni deşarte. Ce-i drept, iarna se arată extrem de dificilă mai ales pentru aceştia, întrucât prima factura pentru încălzirea populaţiei se ridică la o sumă destul de mare. Şi este doar începutul. 

În plină iarnă, când, după câteva zile de soare, gerul începe să strângă din nou, s-a întâmplat ceea ce pentru fiecare dintre noi este un coşmar: să petreci iarna în frig total. De luni, 400 de apartamente care sunt arondate la trei asociaţii de proprietari – asociaţia nr. 12 Valea Roşie, asociaţia nr. 14 Romanescu şi asociaţia nr. 4 Mareşal Antonescu – au rămas cu caloriferele complet reci şi fără apă la robinetele din bucătărie şi baie. Când au cerut socoteală administratorului, locatarilor li s-a spus verde în faţă că au ceea ce şi-au pregătit: căldură sistată pe motiv de neplata datoriilor. Cum printre datornici sunt şi persoane conştiincioase, care îşi plătesc lunar facturile, acestea din urmă s-au revoltat şi au cerut să se găsească o soluţie, măcar pentru ei.

Asociaţia 14. Romanescu, datorie de 2 miliarde de lei vechi

În toate cele trei cazurile este vorba de datorii vechi, de ordinul milioanelor, pe care reprezentanţii SC Termo le traduc într-un singur fel: acei locatari nu au plătit nimic şi asta de foarte mult timp. „Spre exemplu, celebra asociaţie nr. 14 Romanescu are 2 miliarde de lei vechi, datorie. Cum este posibil să acumulezi un debit uriaş ca acesta? Fie cei de acolo au uitat unde este casieria, nemaiplătind de foarte mult timp, fie se întâmplă altceva. Nu vrem să ne pronunţăm în nici un fel, doar constatăm că este vorba de datorii foarte mari, vechi, ceea ce ne duce cu gândul că este vorba şi de un prost obicei al unora dintre locatari”, este de părere Sorin Iordache, reprezentant al SC Termo.

Negocieri peste negocieri

Până să se ajungă aici, conducerea SC Termo spune că a încercat în fel şi chip să-i convingă pe oameni să-şi plătească partea lor de consum. Încă din vară, 43 de asociaţii au fost sancţionate aspru, le-a fost oprită apa caldă şi au fost avertizate că nu vor avea nici căldură, la iarnă. Fiind o atmosferă caniculară, nimeni nu îşi punea atunci problema cum este să stai în frig, când afară sunt temperaturi de iarnă. Între timp, reprezentanţii Termo s-au arătat şi ei mai îngăduitori şi, pe 1 noiembrie, după ce s-a pus în funcţiune întregul sistem de încălzire al oraşului, au chemat şi aceste asociaţii la discuţii. „Le-am pus în vedere că, dacă nu îşi achită facturile, le vom opri agentul termic. Ne-au promis că vor plăti şi am pornit furnizarea de căldură şi pentru aceştia”, explică Sorin Iordache.

SC Termo nu mai lasă loc de discuţii

La 1 decembrie, reprezentanţii SC Termo spun că au constatat că plăţile făcute de aceste asociaţii cu probleme erau, în continuare, tot foarte mici. Din nou, au fost chemate la discuţii. Problema s-a pus, de această dată, în termeni mai duri: ori plătiţi tot debitul lui 2017, ori rămâneţi în frig. „Ne-au promis că vor achita tot ceea ce au restanţă pe anul respectiv, 2017. A rămas stabilit că vor plăti. Au trecut sărbătorile, Crăciunul, apoi Revelionul, timp în care noi nu le-am oprit deloc căldura, apoi ne-am uitat din nou pe lista de plăţi. Nici gând să achite ceva. Ce ar fi trebuit să facem, să îi chemăm iar, pentru a treia oară, la discuţii? Ei vin şi ne spun poveşti şi noi trebuie să-i mai şi credem”, sunt revoltaţi, de această dată, reprezentanţii SC Termo.

Facturile încep să frigă

Prin urmare, de luni, trei dintre asociaţiile cu cele mai mari restanţe din Craiova au fost lăsate fără agent termic. Reprezentanţii SC Termo pretind, acum, ca locatarii să găsească o modalitate, nu se ştie care, pentru a-şi achita tot debitul odată. Nu contează că este uriaş, acesta trebuie plătit. „Oamenii ar trebui să facă bine şi să vină cu banii, pentru că fără bani nu le dăm căldură. Să se străduiască mai mult”, susţine Sorin Iordache. Intransigenţa celor de la Termo este justificată prin faptul că, pe baza consumului ridicat de agent termic, şi facturile emise de CEO sunt mari, deci greu de acoperit. SC Termo trebuie să plătească, în această lună, consumul de gigacalorie din octombrie: 40 miliarde de lei vechi. Între timp,  au fost calculate şi facturile populaţiei din noiembrie şi decembrie, unde apar sume şi mai ameţitoare: 60, respectiv 100 miliarde de lei vechi.

Un coşmar de evitat

Problema se pune în felul următor: dacă în termen de 15 zile de la emiterea facturii de către CEO, SC Termo nu reuşeşte să o achite, se opreşte furnizarea de căldură în tot oraşul. „Noi ştim foarte bine în ce situaţii financiare ne mişcăm. Trebuie să avem bani ca să plătim la CEO, altfel este foarte posibil să fim puşi în situaţia de a lăsa în frig un oraş întreg. Şi pentru ce? Pentru încăpăţânarea unora care nu vor să plătească. Nu sunt nişte sume exorbitante, totuşi, pot fi achitate dacă omul este ordonat şi plăteşte lună de lună. De aceea, acum problema se pune în felul acesta: decât să lăsăm 60.000 de  în frig, mai bine lăsăm 400 de apartamente”, este de părere Sorin Iordache. Pentru că nu este de joacă cu facturile, SC Termo a început o monitorizare strictă în privinţa plăţilor pe care le fac şi celelalte asociaţii de proprietari, cunoscute că nu se ţin de termene şi nu ajung cu facturile la zi.