ANM : Speciile agricole de toamnă intră în starea de repaus biologic

0
141

Speciile agricole de toamnă vor intra în starea de repaus biologic pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, pe aproape întreg teritoriul agricol, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 12 – 18 ianuarie. “În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra izolat în centrul, estul, nordul şi nord-estul Moldovei, precum şi în centrul Dobrogei. Pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, speciile de toamnă vor intra în starea de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, pe terenurile fără strat protector de zăpadă, culturile de câmp vor putea fi afectate de temperaturile minime scăzute din aer, înregistrându-se brunificări şi degerături ale frunzelor”, notează ANM.

Conform prognozei de specialitate, sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), în cea mai mare parte a ţării.

La cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (7-12 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol. În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va înregistra starea de repaus vegetativ.