Craiova celebrează Ziua Națională a Artei Fotografice în România

0
412

Fotoclubul „Mircea Faria” din Craiova vă invită astăzi, ora 18.00, la vernisajul unei expoziții de fotografie dedicate Zilei Naționale a Artei Fotografice în România.  Găzduită de Galeria „ARTA” a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Craiova (Calea Unirii nr. 16), aceasta reunește lucrările a 20 de artiști craioveni. 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România. Data reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.

„Ziua Fotografiei trebuie să fie un prilej pentru organizarea de acțiuni culturale, simpozioane, expoziții, mese rotunde și alte acțiuni cu tematică inspirată de arta fotografică”, susțin reprezentanții Fotoclubului „Mircea Faria”, motiv pentru care și organizează la Craiova o expoziție dedicată acestui eveniment. Lucrările a 20 de artiști vor fi prezentate pe simezele Galeriei „ARTA”: Remus Badea, Cristian Bălă, Victor Boldâr, Ștefania Buzatu, Horațiu Buzatu, Florin Chirea, Doru Dădălău, Constantin David, Sorin Danciu, Dorian Delureanu, Mihai Diaconu, Sorin Goanță, Constantin Ticu Gruescu, Marius Nițipir, Marius Ologu, Vlad Țigănilă, Oana Țigănilă, Dan Țigănilă, Marinei Țîră și Claudiu Vulpan.

Carol Popp de Szathmary, printre primii 10 fotografi din Europa

Pictor și fotograf, Carol Popp de Szathmary s-a născut la 11 ianuarie 1812, la Satu-Mare. A studiat la Seminarul Teologic din Blaj, dar l-a întrerupt, plecând să studieze pictura la Roma. A imortalizat chipuri și scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român și primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, artistul s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniței și a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificațiile și combatanții. Staționarea trupelor rusești, apoi a celor turcești și austriece la București i-a oferit artistului fotograf o neașteptată posibilitate de afirmare.

Acest pionier al fotografiei a realizat o bogată colecție de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Române se păstrează mai multe clișee pe sticlă și fotografii cu ofițeri superiori din toate armele și din toate taberele. Lui îi aparține și portretul generalului rus, Mihail Dimitrievici Gorceakov, publicat în revista „The Illustrated London News” din 3 octombrie 1855.

A fost premiat în cadrul Expoziției Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprinde imagini din Războiul Crimeii. Pe lângă acest album, Szathmary a oferit câte un exemplar împăraților Napoleon al III-lea și Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Wurtembergului și marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach. Bun desenator, specialist în tehnica acuarelei, a fost pictorul Curții Regale din Cotroceni. A fost pictor și fotograf oficial al regelui Carol I (1866-1914).

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa. A deschis expoziții la București (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziției Universale, costume naționale și peisaje românești și a obținut Premiul al II-lea. A murit la 3 iunie 1887.

A început Festivalul Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmari”

În perioada 11 ianuarie – 10 februarie se desfășoară Festivalul Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmari”, eveniment ce marchează Ziua Artei Fotografice din România (11 ianuarie), precum şi cele două zile ale Culturii, română (15 ianuarie) şi maghiară (22 ianuarie), din acest interval. Festivalul cuprinde 30 de manifestări expoziţionale vernisate în Serbia, Slovacia, România, Ucraina şi Ungaria, mai multe expoziţii anuale ale organizaţiilor partenere în galeriile din Bucureşti, Oradea şi Târgu Mureş şi expoziţii personale ale unor artişti fotografi reputaţi. Printre acestea, expoziţia „Sate ale Uniunii Europene”, cu 98 de fotografii alb-negru şi color premiate la ediţia a IX-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni organizat în parteneriat cu Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea. Festivalul a debutat ieri, la Ujhgorod, în Ucraina, cu vernisajul expoziţiei de fotografii digitalizate, realizată cu lucrările reputatului artist fotograf. „A devenit o tradiţie ca în fiecare an să fie invitaţi artiştii fotografi dintr-o ţară. După ce anul trecut au fost invitaţi cei din Republica Moldova, în acest an invitaţii de onoare sunt artiştii fotografi din Ucraina”, a precizat Ştefan Toth, directorul festivalului și preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” din Oradea.