S-a stricat vremea şi s-au activat codurile… Porturi închise şi dispoziţie de blocare a drumurilor care riscă să devină impracticabile

0
49

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, după şedinţa de analiză privind pregătirea pentru iarnă, care a avut loc sâmbătă, că MAI acţionează zilnic cu 9.800 de poliţişti, precizând că poliţia rutieră va bloca accesul pe arterele rutiere care riscă să devină impracticabile. Ieri au fost activitate condurile galbene de ninsori şi vânt iar Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia au fost închise din cauza vântului puternic. Tot ieri, trei trenuri de călători au fost blocate, în judeţul Bistriţa-Năsăud, după ce au căzut copaci pe calea ferată între staţiile Arion şi Grădiniţa. Peste 350 de familii din localitatea Piatra Fântânele nu au avut energie electrică mai bine de opt ore din cauza ninsorii.

         Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud au anunţat că, ieri, după ce au căzut copaci pe firul de contact între staţiile CF Arion şi Grădiniţa, trei trenuri de călători au fost blocate, însă circulaţia feroviară a fost reluată. “Este vorba despre trenul 1766 Timişoara – Iaşi, cu aproximativ 120 pasageri. A staţionat între localităţile Ilarion şi Grădiniţa. Trenul este alimentat ce energie electrică, problemele au fost remediate şi a fost pus în circulaţie. Interregio 1830 Timişoara – Iaşi staţionat în staţia Silhoasa şi de trenul 5712 Ilva Mică – Suceava care a fost oprit în staţia Ilva Mică, din cauza blocării drumului de către celelalte două trenuri”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, plt. maj. Ionela Gherghel.

           Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a transmis că manevrele pentru transportul fluvial în Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia sunt, pentru moment, suspendate, din cauza vântului puternic. Constanţa s-a aflat, ieri, sub atenţionare cod galben de vânt până la ora 16. Potrivit meteorologilor, vântul va avea intensificări cu viteze de 55 – 60 de kilometir pe oră şi temporar poate atinge 70 de kilometri pe oră.

       “În această perioadă Ministerul Afacerilor Interne acţionează zilnic cu 9.800 de poliţişti, dintre care 1.500 de la rutieră, 5.200 de pompieri, 7.000 de jandarmi, 3800 poliţişti de frontieră. Tot în această perioadă, pentru urgenţele medicale, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie sunt pregătiţi să intervină zilnic cu 8 elicoptere, in condiţiile în care starea vremii o va permite. Efectivele poliţiei rutiere vor acorda o atenţie sporită drumurilor intens circulate, în special a celor care fac legătura între diverse regiuni ale ţării şi zonele montane. Misiunea lor este fluidizarea traficului dar atunci când situaţia o va impune, în colaborare cu administratorul drumului, poliţia rutieră va bloca accesul pe arterele rutiere care riscă să devină impracticabile şi va oferi şoferilor rute alternative”, informează MAI

MAE a emis atenţionare de călătorie pentru Bulgaria din cauza vremii

         Ministerul Afacerilor Externe a emis ieri o atenţionare de călătorie pentru 16 regiuni din ţara vecină, Bulgaria, în contextul în care Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie local a emis o avertizare cod galben de vânt puternic. Ministerul Afacerilor Externe informează românii care doresc să călătorească în Bulgaria că Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie local a emis, pentru data de 10 decembrie, un cod galben de atenţionare pentru vânt puternic, care va înregistra valori medii de 14-17m/s, cu viteza la rafale de până la 24 m/s. Avertizarea este valabilă pentru 16 regiuni: Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Târnovo, Ruse, Razgrad, Tărgovişte, Silistra, Şumen, Dobrici, Varna, Sliven, Stara Zagora, Plovdiv, Pazardjik. Sursa citată recomandă şoferilor români care tranzitează Bulgaria să conducă preventiv, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului.

          Se pot obţine informaţii despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informaţii despre starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMA (n.a.- doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020.

         Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bulgaria: +359879440758.