În cadrul unei noi acţiuni-pilot finanţate de UE: Parteneriatele interregionale care vor beneficia de un sprijin adaptat

0
246

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută, parteneriatele interregionale care vor beneficia de un sprijin adaptat în cadrul unei noi acţiuni-pilot finanţate de UE pentru proiecte inovatoare. Scopul acestei acţiuni este de a ajuta aceste parteneriate să îşi dezvolte proiectele în sectoare prioritare, precum volumele mari de date (big data), bioeconomia, utilizarea eficientă a resurselor, sistemele avansate de fabricaţie sau securitatea cibernetică.

 Aceste parteneriate vor beneficia de sprijin din partea echipelor speciale instituite în cadrul Comisiei, la care participă experţi din mai multe departamente tematice. Experţii vor oferi consiliere, de exemplu cu privire la cele mai bune modalităţi de a combina fondurile UE pentru finanţarea proiectelor. Pe lângă acest sprijin practic din partea Comisiei, fiecare parteneriat poate beneficia de servicii externe de consiliere până la o valoare de 200 000 EUR pentru activităţi de extindere şi de comercializare. Finanţarea provine din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). „Regiunile cu atuuri concurenţiale similare vor fi în măsură să îşi prezinte proiectele într-un cadru comun mai larg. Cu un sprijin adecvat din partea UE, ideile bune se vor transforma în produse inovatoare, printre care se vor găsi campionii inovării europene de mâine.”, a subliniat Comisarul pentru politica regională, Corina Creţu. Colaborarea cu parteneriatele va începe în ianuarie 2018 şi va dura până în 2019. Acest proiect-pilot va testa noi abordări ale cooperării interregionale şi va furniza Comisiei Europene date care vor sprijini procesul de reflecţie privind specializarea inteligentă după 2020.

***

           În urma unui apel pentru exprimarea interesului lansat de Comisie în septembrie 2017, au fost selectate opt parteneriate interregionale, care vor fi conduse de una sau mai multe regiuni coordonatoare :

  • Un parteneriat la care participă 8 regiuni, condus de Brabantul de Nord (NL), Flandra (BE) şi Norte (PT), va dezvolta proiecte comune în domeniul imprimării 3D;
  • Un grup de 9 regiuni condus de Flandra (BE) va colabora în sectorul bioeconomiei;
  • Bretania (FR), împreună cu 3 regiuni şi cu Estonia, se va concentra pe securitatea cibernetică;
  • Lombardia (IT) şi alte 7 regiuni au ales ca specialitate economia circulară, mai precis defabricarea şi refabricarea;
  • Toscana (IT), alte 21 de regiuni şi Estonia vor întreprinde eforturi comune pentru a dezvolta noi soluţii în agricultura de înaltă tehnologie;
  • Scoţia (UK) şi Țara Bascilor (ES) coordonează un grup de 16 regiuni pentru proiecte comune în domeniul energiei din surse regenerabile marine.Regiunea norvegiană Sogn og Fjordane este, de asemenea, asociată.
  • Andaluzia (ES) şi alte 5 regiuni au ales ca prioritate tematică clădirile sustenabile;
  • Andaluzia (ES) şi Emilia-Romagna (IT) coordonează un grup de 9 regiuni care va dezvolta proiecte inovatoare în domeniul trasabilităţii şi în cel al volumelor mari de date în industria agroalimentară.