Rabinul Rafael Shaffer a aprins lumânările de Hanuka, la Craiova

1
1697

Sărbătoarea de Hanuka 5776  i-a adunat, miercuri seara, pe membrii comunităţii evreieşti la sinagoga din Craiova. În acest an, bucuria a fost mare pentru toţi participanţii, lumânărelele fiind aprinse de însuşi rabinul şef, Rafael Shaffer, care le-a fost alături, împărtăşindu-le din gândurile sale. Prim cantorul Iosif Adler a fost şi el prezent la Craiova şi a încântat, cu vocea sa, întreaga asistenţă. O latură aparte a sărbătorii din acest an a fost dată de prezenţa ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care le-a vorbit membrilor comunităţii despre lumină şi prietenie. Omul care a făcut ca seara de Hanuka să fie una cu totul specială este acad. dr. Corneliu Sabetay, cel care a pus mult entuziasm la pregătirea acestei sărbători, una cu o semnificaţie deosebită.

Sărbătoarea de Hanuka a început cu un moment special oferit de cunoscutul actor craiovean, Emil Boroghină, care a recitat un fragment din „Cântarea Cântărilor”, un spectacol pe care l-a prezentat recent la Tel Aviv. Deşi nu a avut o recuzită ca pe o scenă de teatru, vocea sa inconfundabilă a impresionat audienţa odată cu primul vers: „Mai tare decât moartea e iubirea!”.

Au fost intonate apoi Imnurile Naţionale ale României şi Israelului, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova, Corneliu Sabetay, subliniind originea românească a Imnului Israelului care provine dintr-un cântec vechi ”Cucuruz cu frunza-n sus”. „Este o zi specială în care suntem onoraţi de prezenţa unor personalităţi, rabinul Rafael, cantorul şef Adler şi ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Alături de noi se află comandantul IPJ Dolj, Constantin Nicolescu, fostul prefect Ilie Ştefan şi directorul programului Shakespeare, Emil Boroghină. Sunt prezenţi profesori universitari, actori ai Teatrului Naţional, distinşi ingineri. Profesorul Silviu Iser, împreună cu soţia, a sosit cu avionul tocmai din Australia”, le-a urat bun venit tuturor oaspeţilor gazda, profesorul Corneliu Sabetay.

Corneliu Sabetay: „Important este miracolul care a apărut”

Corneliu Sabetay le-a vorbit membrilor comunităţii, dar şi invitaţilor, despre importanţa acestei sărbători. „Este o seară de sărbătoare, o seară în care trebuie să înţelegem care este semnificaţia acestei sărbători. Toate sărbătorile iudaice nu vin să proslăvească un eveniment militar, pentru că aici este vorba de victoria Macabeilor. Important pentru iudei nu este victoria militară, ci miracolul care a apărut. S-a găsit un ulcior cu ulei sfinţit care putea să ardă câteva ore, dar a ars 8 zile. Aceasta este sărbătoarea de Hanuka, sărbătoarea lumânărelelor care se aprind timp de 8 zile (n.r. – miercuri seara s-a aprins cea de-a patra lumânare) pentru a simboliza faptul că lumina a învins întunericul”.

Rabinul Shaffer: „În sufletul fiecăruia se află un ulcior cu ulei sfânt”

Rabinul şef Rafael Shaffer a fost cel care a aprins lumânărelele de Hanuka, apoi prim cantorul Iosif Adler a interpretat mai multe cântece religioase.

„Mă bucur că suntem împreună. Sărbătorim, de fapt, o victorie militară şi avem de învăţat cum o sărbătorim: fără nici o urmă de armă, uniformă sau însemn militar, cu cu această lumânărică cu care aprindem hanukiile. Sărbătorim motivul pentru care am luptat, de a ne păstra lumina.  Dar cea mai importantă învăţătură de Hanuka este alta. Dacă omul se străduieşte peste puteri, atunci este vrednic să i se facă un miracol. Deci să facem tot ce putem, tot ce ne stă în putinţă şi atunci avem parte de miracole în viaţa noastră. să avem această îndrăzneală de a începe ceva, de a acţiona, iar când reuşim să nu ne luăm noi meritul, să fim modeşti. Şi mai este ceva. De ce aprindem această lumânare? Ulciorul este o metaforă. În sufletul fiecăruia se află câte un ulcior cu ulei sfânt, care este acoperit cu cenuşă, dar el există, scânteia este vie. Lumina trage la lumină şi să ne folosim de sărbătoarea de Hanuka pentru a o găsi în fiecare dintre noi”, au fost cuvintele rabinului Rafael Shaffer.

ÎPS Irineu: ”Prietenia este cel mai sfânt sentiment”

O prezenţă îmbrăţişată cu căldură de membrii comunităţi a fost ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care s-a aflat la prima participare în sinagogă, de sărbătoarea Hanuka. „Mă onorează să fiu aici. Este o sărbătoare a biruinţei şi a luminii, biruinţa luminii împotriva întunericului. Biruinţa este legată de lumină care efectiv arată ce este în noi. Se spune că dacă nu am avea ceva din soare nu l-am putea vedea niciodată. Lumina este ceva în interiorul nostru, lumina este strălucirea a ceea ce noi vrem să fie în viaţa noastră. Pentru noi, Biserica Ortodoxă Română, Macabeii sunt sfinţi pentru că lumina este legată de sfinţenie. Lumina este prietenie pentru că prietenia este cel mai sfânt sentiment pe care îl avem unii pentru alţii”, a fost mesajul de prietenie pe care Mitropolitul Olteniei l-a îndreptat spre toţi membrii comunităţii evreieşti.

Sărbătoarea de Hanuka nu se putea încheia fără cadourile oferite copiilor şi o masă îmbelşugată de pe care nu au lipsit gogoşile cu ciocolată şi dulceaţă, tradiţionale pentru acestă zi.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU

Comments are closed.