A luat 500 de euro ca să scape un urmărit general! Poliţist craiovean prins cu şpaga chiar în Secţia de Poliţie

0
378

Un agent de la Secţia 6 Poliţie Craiova a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile, aseară, fiind acuzat de luare de mită, favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Poliţistul a fost prins marţi seara, în biroul său, în timp ce primea 500 de euro pentru a-şi îndrepta colegii pe piste greşite, astfel încât să zădărnicească prinderea unui bărbat, urmărit general, condamnat definitiv pentru tentativă de omor. Poliţistul l-a învăţat pe cel care i-a dat banii să spună că bărbatul urmărit ar fi în SUA, deşi amândoi ştiau că este în Anglia. Culmea e că agentul Bărbuceanu nu este la prima faptă de acest fel. Era în atenţia anchetatorilor încă din vară, existând informaţii că-şi „turna” colegii. Mai exact anunţa infractorii despre percheziţii sau îi învăţa ce să declare pentru a scăpa.  

Agentul de poliţie Nicolae Bărbuceanu, de 44 de ani, de la Secţia 6 Poliţie Craiova, a intrat în atenţia ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj încă din luna iunie a acestui an, când a intervenit într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, recomandându-i făptuitorului să dea declaraţii mincinoase şi contrare probelor existente la dosar. În acest context, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj s-a înregistrat un dosar penal, pe 18 iunie a.c. dispunându-se începerea urmăririi penale în cauză, cu privire la infracţiunea de favorizarea făptuitorului. Ulterior, Tribunalul Dolj a autorizat interceptarea convorbirilor poliţistului, rezultând că agentul de poliţie Bărbuceanu a intervenit în mai multe dosare penale, instrumentate atât de colegii săi, cât şi în dosare instrumentate de alte unităţi, din afara judeţului Dolj, (Vâlcea de exemplu), realizând activităţi de favorizare a făptuitorilor în schimbul unor foloase materiale.

Mai exact, contracost, poliţistul îi anunţa pe suspecţi cercetaţi de colegi de-ai săi când urmau să se facă percheziţii la locuinţele lor sau alte activităţi vizând probarea activităţii infracţionale a suspecţilor. Ba chiar îi chema la el la birou şi îi învăţa ce şi cum să declare pentru a scăpa de cercetări.

În aceste condiţii, ţinând seama că activitatea lui Bărbuceanu a continuat în toată această perioadă, s-a autorizat folosirea unui investigator sub acoperire în cauză.

„Săltat” chiar de Ziua Internaţională Anticorupţie

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au pus la punct toate detaliile necesare prinderii în flagrant a poliţistului. Astfel, marţi, 9 decembrie a.c. (chiar de Ziua Internaţională Anticorupţie), investigatorul l-a sunat pe Bărbuceanu, explicându-i că vrea să discute cu el situaţia lui Gabriel Stoica, condamnat de Tribunalul Vâlcea la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor, fugit din ţară înainte ca hotărârea să rămână definitivă (în mai 2014) şi dat în urmărire generală. Bărbuceanu i-a spus că-l aşteaptă la el la birou, la ora 17.00, când cei doi s-au şi întâlnit, la sediul Secţiei 6 Poliţie Craiova, în biroul poliţistului. Investigatorul i-a spus poliţistului că Gabriel i-a trimis 500 de euro ca să rezolve problema, să nu fie depistat. Nicolae Bărbuceanu a luat banii (opt bancnote de 50 de euro şi una de 100 de euro marcate criminalistic), i-a pus în buzunar, apoi l-a învăţat pe investigator să susţină că ar fi auzit că Stoica ar fi prin SUA, nu în Anglia unde se află de fapt. Mai mult decât atât, Bărbuceanu chiar şi-a sunat un coleg căruia i-a spus că are informaţii cum că fugarul Gabriel Stoica ar fi în SUA. I-a mai spus să-i transmită lui Stoica să mai stea plecat un an, doi şi abia apoi să revină în ţară pentru a-şi executa pedeapsa. A intrat imediat echipa operativă, poliţistul a scos banii din buzunar şi i-a aruncat pe jos, însă a fost încătuşat şi dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru audieri. A recunoscut că-i primise pentru a oferi informaţii despre Gabriel Stoica şi a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Dolj.

„A fost organizată constatarea în flagrant a infracţiunii, ocazie cu care agentul de poliţie a fost surprins în timp ce primea de la investigatorul sub acoperire suma de 500 euro, pentru a împiedica depistarea unei persoane urmărită general pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor şi condamnată la pedeapsa cu închisoare. În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de poliţist pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţerii din cadrul S.J.A. Dolj şi cu suportul tehnic oferit de S.R.I. Dolj”, ne-a declarat procuror Magda Bădescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Aseară, Nicolae Bărbuceanu a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a respins măsura arestării preventive şi a luat măsura arestului la domiciliu faţă de inculpat.