Evenimentul “Vreau să fiu antreprenor”: 4500 de tineri, în dialog cu oameni de afaceri de succes

0
306

Peste 4.500 de tineri au venit să învețe de la antreprenori de succes
cum să își deschidă propriul business. Oameni de afaceri precum Dragoș Petrescu, Cristina Chiriac, Dragoș Anastasiu și Felix Pătrășcanu au împărtășit cum rezolvă problemele în companii, care este cel mai important lucru la început de drum, care sunt fricile lor și cum trec peste ele. În cadrul evenimentului a avut loc și o dezbatere dacă “Merită sau nu să fii antreprenor?” moderată de Cristian Onețiu unde două echipe de tineri au venit cu argumente pro și contra iar audiența a votat, finalizându-se cu un scor strâns de trei la doi în favoarea deschiderii unui business.

“A fi antreprenor în România îți dă libertate”, “Nimic nu este imposibil”, “Este foarte important să încerci, fără să te gândești că o să o dai de gard” au fost cuvintele de încurajare pe care antreprenorii le-au transmis tinerilor participanți la evenimentul O discuție onestă despre antreprenoriat.

Frica, cea mai mare piedică. Ce este important la început de drum?

Prima sesiune din cadrul evenimentului În spatele cortinei de business a fost dedicată lucrurilor mai puțin văzute și discutate în antreprenoriat, iar antreprenorii au atras atenția că frica este cel mai mare impediment la început în business: frica de eșec și frica de a nu-i dezamăgit pe ceilalți. Aceștia au menționat că a avea frici este ceva normal și că mereu te vei confrunta cu ele, exemplificând și care sunt temerile lor în acest moment. Cel mai important este felul cum le gestionezi și cât de mult le lași să îți afecteze afacerea.
„Frica nu face casă bună cu antreprenoriatul așa că îndrăznește să îți trăiești visul. Cât la sută contează ideea? De unde iau banii necesari să îmi implementez ideea de business? Cum să fac primul million de euro? -sunt întrebări normale la care dacă ai găsit raspunsul corect atunci ai stofa de antreprenor. Și dacă ai decis să fii antreprenor, atunci fii pregatit să înveți în permanență și încearcă să colaborezi cu oamenii potriviți. Succesul vine după multe nereușite așa că nu te descuraja după primul eșec. Eșecul nu este opusul succesului, ci face parte din el!” – a declarat Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

La întrebarea legată de cel mai important lucru la început de drum în business, fiecare dintre antreprenori a punctat curajul de a începe. Pe lângă acesta au fost alte câteva elemente importante adăugate de către fiecare, precum: sistemul de valori, curajul de a fi diferit și de a face un pas în față, capacitatea de a asculta și a integra feedbackul clientului, “De ce-ul” antreprenorului și al echipei, cunoașterea pieței, a concurenței și a avea informații corecte și concrete în timp real.
Moderatorul evenimentului, Radu Constantin (actor, regizor și antreprenor), a abordat și subiectul încrederii în sine. Antreprenorii au menționat valorile personale ca fiind un pilon central în jurul căruia tinerii își pot dezvolta încrederea ca și antreprenori și totodată comunicarea este un alt element care joacă un rol important. Un lucru pe care tinerii îl pot lua în considerare este faptul că sunt la o vârstă la care își permit să încerce fiindcă sunt sănătoși, cel mai probabil nu au copii iar o parte este posibil să fie încă susținuți de părinți, motiv pentru care este o perioadă propice să testeze lumea de business și să încerce să își dezvolte o idee de afacere.
Merită să fii antreprenor?
Evenimentul i-a provocat pe participanți să-și antreneze și gândirea critică propunând o dezbatere pe cinci
teme de discuție și două echipe, una pro și una contra. Cele 5 teme au fost:
 Ca antreprenor cu studii superioare, nu mi-aș mai deschide o afacere după primul eșec;
 Antreprenoriatul merită toate sacrificiile și stresul pe care le implică;
 Ca antreprenor, aș deschide mai degrabă o afacere în străinătate decât în România;
 Ca persoană care își dorește un viitor prosper, aș deveni antreprenor beneficiind rapid de
independență financiară și program flexibil;
 Este o decizie bună să îți deschizi o afacere în perioade de transformari economice (pandemie,
crize financiare, catastrofe naturale etc.).
“Avem nevoie să îi sprijinim pe tineri să își dezvolte și gândirea critică, în primul rând ca abilitate și apoi corelată cu percepția lor legată de antreprenoriat. Este un exercițiu care îi ajută să își întărească încrederea în sine și în drumul lor antreprenorial, înțeleg mai bine la ce să se aștepte și le aduce o nouă perspectivă procesul acesta de reflecție” – a declarat Alin Claudiu Apostu, Gazda și organizatorul evenimentului.
După 992 voturi, echipa pro formată din cinci tineri antreprenori, participanți în programul de mentorat Tinerii, a câștigat dezbaterea. Finalul dezbaterii a atras și câteva sfaturi de la Cristian Onețiu, moderatorul dezbaterii:
 Este important ca tinerii să gândească local la început pentru a-și valida ideea, însă apoi să
gândească global și cum pot scala afacerea
 Dacă au intenții de a construi o afacere, atunci să se gândească cum vor construi un business de un miliard de euro. Efortul de a face o afacere există oricum și timpul pe care îl aloca pentru acea afacere este același, indiferent de mărimea businessului. Curajul de visa până la un miliard de euro este cel care produce scânteia în minte.
 Este important pentru tineri să facă parte din comunități cu alți tineri care au aceleași aspirații
ca ei și să se înconjoare de antreprenori de la care pot să învețe.
În cadrul evenimentului, echipa “Vreau să fiu Antreprenor” a lansat și comunitatea HighFlyers dedicată pentru 100 de tineri la început de drum pe care să îi sprijine cu workshopuri, acces la mentori, informații despre finanțare, întâlniri cu antreprenori și acces la diferite produse și servicii precum contabilitate, înființare de business, marketing, web development, cursuri, cărți de business și altele.