ANIŞOARA STĂNCULESCU, liderul PMP Dolj, candidat la Camera Deputaţilor: ”Este nevoie de o nouă lege a sănătăţii care să întrunească rapid consensul politic al tuturor partidelor”

1
740

  1. Pandemia de COVID 19 arată limitele sistemului de sănătate din ţara noastră.Din păcate români bolnavi de Covid care au nevoie urgentă de asistenţă in aceste zile nu pot beneficia de ea. Care e răspunsul dumneavoastră, al PMP la această problemă?

 

Trebuie să depăşim repede etapa constatării lipsei locurilor la ATI pentru bolnavii COVID. Am intrat în faza cu adevărat critică a pandemiei iar măsurile trebuie să fie urgente şi utile. Am cerut astăzi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă să adapteze strategia de intervenţie la situaţia actuală determinată de creşterea incidenţei Covid -19. Numărul de medici şi personalul medical specializat în terapie intensivă este limitat, la fel şi numărul de paturi din spitalele Covid.Nu există altă solutie acum decât deschiderea secţiilor de terapie intensivă ale spitalelor nonCovid şi pentru pacientii covid aflati in stare gravă.Deja mor peste tot în ţară oameni care nu au loc la ATI.Sunt zeci de apeluri disperate pe reţelele de socializare, iar acestea se vor înmulţi zilele următoare.

Pacienţii care au nevoie disperată de oxigen nu trebuie ţinuţi în unităţile de primiri urgenţe şi în camerele de gardă, căutând disperaţi paturi libere în spitalele Covid. Transportul aerian în alte oraşe al acestor pacienţi nu mai este o soluţie.Trebuie o mobilizare generală a spitalelor publice şi private,  a tuturor resurselor umane de care acestea dispun.

PMP cere  autorităţilor un nou plan de acţiune, care să vină atât în sprijinul pacienţilor, cât şi al medicilor şi personalului medical. Cerem Guvernului să intervină, să se consulte cu medicii specialişti care lucrează direct cu pacienţii Covid şi să ia de urgenţă măsuri pentru deschiderea secţiilor ATI care pot veni cu personal specializat în sprijinul cazurilor  care vor fi din ce în ce mai numeroase.

 

  1. Care sunt cauzele de fond ale ineficienţei sistemului de sănătate din România?

M-aş opri asupra a trei cauze fundamentale: risipa banilor publici/căpuşarea banilor alocaţi sistemului medical, managementul defectuos al multor instituţii medicale/ ignorarea cererilor legitime ale atâtor medici de bună credinţă, întârzierile în achiziţia de tehnologie performantă şi în digitalizarea sistemului. Practica diagnosticelor fictive (chiar dacă medicii îşi fac treaba corect, managementul spitalelor umflă adeseori afecţiunile pacienţilor cu diferite probleme pentru a putea deconta din bugetul public bani mai mulţi).  Aceste practici deloc izolate au efecte dezastruoase asupra sistemului de sănătate: golesc bugetele alocate, pervertesc statisticile naţionale de sănătate, gonfleaza achiziţii publice nejustificate de medicamente, generează crize majore de sistem.Sunt voci autorizate în spaţiul public care vorbesc de jumătate de miliard de euro anual care sunt sifonaţi in buzunare private!!!

  1. Veţi fi probabil parlamentar cu sprijinul doljenilor.Ce veţi întreprinde pentru a reforma repede sistemul de sănătate?

PMP a depus în Parlament o nouă Lege a sănătăţii, Legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de Sănătate, redactată de cei mai buni specialişti ai României în managementul sănătăţii.

Noua Lege a Sănătăţii se axează pe 6 direcţii esenţiale: organizare, finanţare, politica medicamentului, asistenţă primară, serviciile spitaliceşti şi resursele umane.

PMP consideră o urgenţă majoră punerea la punct a medicinei de interventie în zonele rurale, dar şi în anumite localităţi urbane. Obiectivul nostrum este acela al dotării fiecărei comune sau unui grup de localităţi apropiate cu o ambulanţă echipată corespunzător. Mor oamenii cu zile. Sunt atâtea exemple şi în Dolj. Serviciile de urgenţa trebuie aduse cât mai aproape de comunităţile locale.

Creşterea finanţării pentru cercetare medicală este deasemenea un obiectiv major al PMP. De exemplu, Laserul de la Măgurele poate fi folosit pentru tratarea cancerului.De ce să nu multiplicăm astfel de proiecte şi să ajutăm prin cercetarea medicală româneasca la salvarea de vieţi?!Trebuie îmbunătăţit şi cadrul legislativ pentru a stimula finanţarea publică şi privată a unor asemenea proiecte.PMP susţine, pe aceasta bază, creşterea capacităţii nationale de producţie de medicamente, creşterea  capacităţii României de a produce vaccinuri la Institutul Cantacuzino.

Nu în ultimul rând, prevenţia rămâne mama sănătăţii.Cred că educaţia sanitară trebuie introdusă în curricula şcolară.Avem încă mari restanţe la capitolul igienă publică în România şi în comunităţile urbane şi în cele rurale.Pandemia actuală ne arată limpede că gradul de conştientizare publică al pericolelor la adresa sănătăţii şi vietii este destul de redus.Consider că educaţia sanitară ar ajuta copii, tinerii să înţeleagă adevăruri care le-ar putea fi de mare folos în viaţă, uneori chiar le-ar salva-o.

  1. Cum v-ar putea trage doljenii la răspundere dacă nu veţi face lucrurile pe care le promiteţi mai sus?

Au votul la îndemână.Un parlamentar care nu-şi ţine promisiunile nu mai trebuie votat data viitoare.Eu aş merge însă mai departe si cred că ar trebui să gândim, din perspectiva modificării Constituţiei, şi la soluţii mai radicale cum ar fi obligaţia parlamentarilor de a prezenta Rapoarte de responsabilitate publică în baza cărora să fie evaluat gradul de justificare al banilor pe care îi incasează sau, de ce nu, acordarea cetăţenilor a dreptului de recall prin care mandatul parlamentarului care nu şi-a făcut treaba să fie retras înainte de finalizarea ciclului electoral, în baza unor reguli clare, în urma unor petiţii cetăţeneşti.

Voi promova astfel de idei în parlament, dar în primul rând mă voi lupta, împreună cu toţi colegii mei din PMP, pentru ca alegerile din 2024 să se desfăşoare pentru un număr redus la 300 de locuri în Parlament. În felul acesta şi controlul cetăţenesc asupra unui număr mai mic de aleşi va putea fi mai mare.

 

Comandat de PMP Dolj, executat de S.C. ED PRESS COM S.R.L., cod AEP 11200012

1 COMENTARIU

  1. Doamna Stanculescu, cum spune expresia lui Horatiu,,verba volant, scripta manent” ! de accea am salvat in Favorite, pe ordinatorul meu,am salvat ceea ce declarati aici! Pompos, populist etc.etc.! Un partid politic reprezinta un grup de persoane care poseda idei politice comune. Mai concret , notiunea de partid politi are 2 definitii:
    a) prima e de ordin ideologic; PMP este, ideologic, conservator social, liberalism economic si crestin -democrat! ;este de centru dreapta ca pozitie politica.
    b) a doua definitie este de ordin institutional, adica un element esential in jocul democratiei.
    Permiteti-mi sa va pun cateva intrebari !
    1. PMP,partid politic creat oficial in ianuarie 2014, dizident din PDL a facut o fuziune cu UNPR(creat si asta din dizidenti PSD si PNL) dar cu ideologie social-democrata si pozitie politica centru -stanga.
    Intrebare: presupunand ca as fi tentat sa votez cu partidul al carei membru sunteti, cum pot sa inteleg ca fuziunea cu un partid opus ca ideologie si orientare politica, veti tine promisiunile politice din campania care va incepe oficial ,vineri,14 noiembrie 2020?
    2. Contiunati racolarea unor dizidenti din PSD. Cazul Radu Cosmin Preda. Cum sa am eu incredere intr-un astfel de candidat , sosit de cateva luni numai ca sa aibe un loc eligibilc pe liste,cand eu(sa presupun ca sunt fidel ideologiei si orientarii politice a PMP) nu am incredere in ideologia social-democrata cu care a fost indoctrinat dl. Preda ani multi?
    3. De ce dl. Cristian Mihail Negulescu a fost exclus din partid? Pentru ca era fost membru UNPR? Pentru ca era incompatibil cu functia in Consiliul judetean Dolj?
    Multumesc pentru lamuriri! Electoralul roman are dreptul sa stie in cine trebuie sa se increada! In navestistii politici in niciun caz!
    (Daca voi avea ocazia voi pune intrebari si altor membri ai altor partide , cu dizidenti de toate orientarile politice!)

Comments are closed.