Doljenii şi-au votat preşedintele

0
692
14 candidaţi au cerut ieri românilor votul în cadrul alegerilor pentru preşedinţia României. Turul al doilea este programat pe data de 10 decembrie. Spre deosebire de toate scrutinurile precedente, votul din Diasporă a început încă de vineri și s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile. Secțiile de votare din țară s-au deschis la ora 7.00 și s-au închis la ora 21.00. În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.156 pentru acest scrutin. Favoriţi în această cursă au fost: Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Theodor Paleologu şi Mircea Diaconu.

În Dolj, au fost deschise un număr de 531 de secții de votare, din care 173 organizate doar în municipiul Craiova. Doljenii au putut vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

Cu urna specială au votat alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare, persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

 

La ora 13:00 votaseră peste 119.000 de doljeni, aproximativ 20,92%, 566 urne mobile, 14.000 votanți pe liste suplimentare, 104.904 votanți pe liste permanente iar la ora 14.00, La ora 14:00 votaseră în jur de 143.000 de doljeni, aproximativ 25%, 1.106 urne mobile, 16.908 votanți pe liste suplimentare, 125.652 votanți pe liste permanente. La nivel naţional, la ora 13.00 votaseră 20,67% dintre români, adică, în mediul urban prezenţa la urne a fost de 21,66% şi în rural de 19,38%. Iar la ora 14.00, votaseră peste 414.000 de români, în Diaspora. La ora 15.00, voaseră peste 29% dintre români la nivel naţional şi peste 31% dintre doljeni.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:
“Am votat astăzi cu gândul la un preşedinte care să ştie să se aşeze în jurul mesei cu toţi cei care pe timpul mandatului său ar putea să intre în diverse situaţii conflictuale, cu toţi cei care se vor implica de câte ori societatea are nevoie. Am votat cu gândul la oamenii din judeţul nostru, din Dolj, care de multe ori ne-au spus că s-au săturat de gâlceavă. Am votat cu zecile de mii de colegi ai noştri, care zilele acestea au vegheat ca alegerile să se desfăşoară în cele mai bune condiţii şi am votat pentru organizaţia PSD Dolj care, şi de data acesata trebuie să fie dacă nu pe primul loc, cel puţin pe podium. Adică să putem să mergem cu fruntea sus la Bucureşti şi să fim băgaţi în seamă. Cei peste 80 de primari din judeţul Dolj din 111, cu siguranţă nu vor lăsa garda jos, pentru că ştiu din experienţa alegerilor trecute, că atunci când va câştiga alt partid în localitate, se va rostogoli această ştire, iar la alegerile locale, care sunt cele mai importante alegeri din viaţa unei comunităţi, primarul respectiv poate să aibă problema. Aşa că sunt sigur că judeţul Dolj va avea cele mai bune rezultate”

Senatorul Ovidiu Mario Oprea:
“Am votat pentru o Românie normală, cu mare încredere ca votul de astăzi va face dreptate şi va face diferenţa, din nou, pentru anii în care drepturile şi libertăţile ne-au fost încălcate sau ignorate. Am votat pentru un preşedinte corect, integru, respectat, care a dovedit că lucrul bine făcut nu seamănă cu lucrurile altora începute şi neterminate sau făcute de mântuială. Mergeţi la vot şi faceţi ca această zi să conteze!”

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu:
“Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a votat la Secţia nr 20, de la Liceul Henri Coandă din Craiova şi a votat pentru un preşedinte normal, pentru o Românie europeană şi respectată în Uniune, dar totodată şi pentru respectarea statului de drept. “Am votat pentru un preşedinte normal, aşa cum a fost şi până acum. Un preşedinte care ştie ce să facă, un preşedinte competent. Mă aştept ca preşedintele ales de români astăzi să respecte Constituţia şi să facă ceea ce îi zice Constituţia. Aşa cum au mers lucrurile în ultima vreme, în ultima perioadă, trebuiesc reparate foarte multe lucruri. De aceea e nevoie de o colaborare foarte bună între preşedinte, premier şi Guvern, dar şi administraţie. La Bruxelles, dacă ne referim strict la ziua de astăzi, asteptările sunt calme, cei de acolo nu văd o surpriză la finele acestei zile. Bruxelles-ul manifestă atenţie către Guvern şi se aşteaptă ca acesta să fie unul competent şi să utilizeze toate resursele şi naţionale şi europene în direcţia dezvoltării României, pentru că în acelaşi timp se dezvoltă şi Europa. În plus, statul de drept pentru că ştiţi că este o discuţie care nu s-a încheiat şi sunt dosare legislative în lucru. Vom avea un tur doi, în mod cert, iar eu cred că de data asta Diaspora este un bun exemplu de mobilizare. Dar numărul mare a românilor care au votat şi votează în Diaspora este şi un prilej de a arăta cu degetul către incompenţii unora. Pentru că dacă acum se poate, înseamnă că altă dată nu s-a vrut”

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu:
„Am votat cu inima, am votat pentru români, am votat pentru o Românie normală, pentru că îmi doresc o Românie europeană, o Românie integrată în această familie europeană, dar şi o Românie care își merită respectul. O Românie în care românii să se iubească între ei, să se respecte, o Românie și un preşedinte normal, un preşedinte care să susţină  un climat de normalitate. Învrăjbiree trebuie să dispară și să nu mai există între diverse categorii sociale şi diverse categorii politice, în România. Mă aștept la o prezență mare la vot și cred că toți românii au înțeles și își doresc un președinte care să medieze conflictele și nu să le amplifice. Am aşteptări de normalitate de la viitorul preşedinte”
Senatorul de Dolj Lavinia Craioveanu:
„Astăzi ( n.r ieri) am votat pentru a da României un președinte unificator, un președinte care sa colaboreze cu guvernul țării sale în interesul românilor, indiferent de numele premierului, un președinte activ, implicat și patriot!”
Deputatul Ion Călin:
„Am venit astăzi la vot cu gânduri mari, ca fiecare român. Am venit să votez un președinte care să respecte Constituția și legile României, un președinte care să înțeleagă bine semnificația cuvintelor «de îndată», un președinte care să iubească țara și pe fiecare român, un președinte care să acționeze, în limitele competențelor constituționale, pentru prosperitatea acestei țări, pentru ca tot ceea ce înseamnă surse și resurse să rămână în țară și să fie folosite în interesul românilor, al fiecăruia dintre noi în parte. De aceea, cred că este o zi foarte importantă pentru România și pentru români, oriunde s-ar afla ei, o zi în care toți ne gândim la viitorul nostru, al copiilor și al nepoților noștri. Este o decizie crucială, pe care fiecare dintre noi trebuie să o ia astăzi în urma propriei analize“.

Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului:
“Am votat pentru o Românie normală, o Românie modernă, o Românie decentă şi am investit încredere în singurul om capabil să ducă la capăt această misiune, aceea de a avea o viaţă mai bună, o viaţă prosperă aici, în România. (…) Sunt extrem de optimist în ceea ce priveşte prezenţa tinerilor la vot pe care îi aşteptăm la urne, ca şi la europarlamentare. Este până la urmă o responsabilitate civică pe care toţi o avem: să fim prezenţi la o decizie la care suntem chemaţi. Cred că societatea românească se schimbă, se transformă, chiar dacă e un proces lent, aşteptat de 30 de ani. De aceea, cred că prezenţa la vot este cel mai bun semn că societatea românească se însănătoşeşte şi se maturizează”