Craiovenii şi-au făcut proviziile pentru cămară din Piaţa Volantă

0
636
Legume proaspete, murături şi conserve de iarnă, gata preparate, dar şi produse tradiţionale şi chiar flori de grădină s-au găsit pe tarabele din Piaţa Volantă, care a fost deschisă şi în acest week-end în centrul Craiovei. Craiovenii au vizitat standurile şi au decis să îşi facă proviziile pentru cămără de acolo, toate produsele fiind vândute la preţuri de producători.
SC Pieţe şi Târguri a organizat şi în acest week-end o nouă ediţie a Pieţei Volante. Tarabele din lemn, acoperite şi cu sursă de apă, au rămas amenajate, de fapt, în Centrul Vechi, pe tronsonul dintre Casa de Pensii şi English Park, şi au fost redeschise sâmbătă şi duminică, când au avut şi cei mai mulţi cumpărători de până acum. Ca şi la ediţiile precedente, comercianţii au venit cu marfă felurită, de la legume proaspete şi până la preparate din carne tradiţionale şi chiar flori de grădină.
Murăturile se vindeau la 30 de lei pe borcan
Conservele de iarnă şi murăturile au atras, şi de această dată, pe mulţi dintre cumpărători. Expuse în borcane şi preparate după reţete de familie, murăturile asortate se vindeau la 30 de lei pe borcan şi se cumpărau foarte bine. Oamenii se interesau mai întâi dacă murăturile conţineau multă sare sau oţet şi abia după ce primeau asigurări din partea comerciantului că sunt preparate foarte bine, se hotărau să şi cumpere. Catraveciori sau ardei roşu, conopidă şi morcovi muraţi, gogoşari umpluşi cu boabe de struguri albi erau doar câteva dintre conservele pe care craiovenii le puteau cumpăra.

Zacuscă, preparată cu legume din grădină
Diferite feluri de zacuscă şi tocăniţe au putut fi cumpărate, de asemenea, din Piaţa Volantă. Ca şi murăturile, s-au găsit printre cumpărăturile craiovenilor. „Am venit special ca să cumpăr zacuscă. Am găsit un producător de la Desa, care le prepară numai cu legume din grădina sa, şi am cumpărat două borcane. Am mai încercat din preparatele sale şi săptămâna trecută şi mi s-au părut gustoase, mai bune decât cele din supermarket”, a spus o doamnă, pensionară, care cumpărase două borcane de zacuscă de vinete. La vânzare, se aflau borcănaşe cu tocăniţă de legume cu orez, zacuscă de casă, cu vinete, ciuperci sau ardei.
Hrean sau dulceaţă de ardei iute
Tot pentru cămară, oamenii au cumpărat şi borcănaşe cu hrean ras, gata preparat cu oţet şi sare. Un preparat pe care craiovenii au dorit să îl testeze a fost şi dulceaţa de ardei iute. „Este o dulceaţă pentru friptură şi poate fi consumată şi de cei care nu mănâncă, de obicei, foarte picant, pentru că nu este foarte iute”, îşi informa comerciantul cumpărătorii. Pentru cei care doreau să o preprare singuri, acasă, oferea şi reţeta. „Ardeii iuţi, care pot fi şi de mai multe soiuri, se spală şi se toacă foarte mărunt, cu ajutorul unui cuţit, după ce se îndepărtează toate seminţele. Amestecul acesta se pune pe foc cu apă şi zahăr, măsurate la cantitatea de ardei. Se fierbe la foc mic până când capătă consistenţa unei dulceţi”, ne-a explicat producătorul.
Mierea, un produs la fel de bine vândut în această perioadă
Miere de albine naturală şi diferite produse preparate cu miere, polen, fagurede  miere sau borcănaşe cu cătina şi miere se vindeau la o altă tarabă. Şi acolo se opreau cunpărătorii. „Mierea este bună pentru imunitate şi se vinde foarte bine în această perioadă. Se consumă multe ceaiuri, pe care oamenii pot să le îndulcească într-un mod mai sănătos, cu o linguriţă de miere”, spuneau comercianţii. Mierea polifloră era recomandată pentru calităţile sale terapeutice, iar cea de salcâm şi pentru aroma sa deosebită. Pe tarabe se găseau grăunţe de polen, care se vindeau în punguţe mici, sau faguri de miere, în caserole.

Grătarele, la mare căutare
La mare căutare s-au aflat şi preparatele din carne. Comercianţii au adus în piaţă produse din carne de porc, toate preparate după reţete tradiţionale: cârnaţi şi costiţă afumată, şunculiţă, caltaboş şi jumări, salam de casă. Preţurile începeau de la 25 de lei, kilogramul de caltaboş, şi ajungeau şi la 40 de lei. Comercianţii au încins şi grătarele, pe care se găseau mititei, frigărui, cârnaţi sau carne de pui. Toate friputurile puteau fi asezonate, la cerere, cu murături şi pâine de casă. Cu cumpărăturile gata făcute, mulţi dintre craioveni s-au oprit în faţa grătarelor şi au comandat, pe loc, şi o mică gustare caldă, pe care au servit-o la măsuţele care, de asemenea, au fost puse la dispoziţie de administraţia pieţelor.