Dragoş Tiugan, 5 ani ani de puşcărie, la rejudecare, pentru falsificare de carduri

0
930

carduriMagistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat, miercuri, pe craioveanul Dragoş Tiugan, fiu de medic neurolog şi coordonator al unei grupări de falsificatori de carduri destructurate de poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova în anul 2010, la 5 ani de închisoare cu executare. În timp ce colegii săi de dosar au fost condamnaţi definitiv încă din februarie 2015, în ceea ce-l priveşte Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea. Magistraţii craioveni au hotărât să-i scadă din pedeapsă o perioadă de 3 ani – pedeapsă primită în Italia şi executată în arest la domiciliu. Nici sentinţa pronunţată acum de Tribunalul Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, pe 27 mai 2010, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, demarau o amplă acţiune de destructurare a unei grupări de falsificatori de carduri. Nu mai puţin de 37 de percheziţii s-au făcut în Craiova, Bucureşti, Slatina şi Caracal, în urma cărora s-au ridicat zeci de mii de euro şi lei, 40 de unităţi centrale de calculator, laptop-uri, telefoane mobile, camere foto, peste 80 de cărţi de credit, cartele telefonice, guri de bancomat, skimmere, dispozitive electronice utilizate la confecţionarea dispozitivelor tip skimming, documente de transfer bancar şi documente de identitate.

După cum anunţau anchetatorii la momentul respectiv, în urma cercetărilor se stabilise că pe raza judeţului Dolj s-a constituit un grup infracţional organizat, care avea ramificaţii în judeţul Olt şi în Bucureşti. Membrii grupului din Bucureşti se ocupau de confecţionarea componentelor electronice ale aparaturii de skimming, iar craiovenii realizau componentele mecanice. Părţile electronice şi mecanice erau asamblate în Craiova, după care dispozitivele erau vândute către alte persoane sau folosite de membrii grupării. S-a mai stabilit că, în perioada aprilie 2009 – mai 2010, membrii grupării au acţionat în Italia, Germania şi Suedia, dar şi în România, retrăgând fraudulos, cu cardurile falsificate, bani din bancomate de la diferite unităţi bancare.

Ceilalţi inculpaţi, condamnaţi definitiv în februarie 2015

În noiembrie 2010, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au trimis în judecată 11 persoane în acest dosar: Andrei Cercelaru, zis „Raţă” (26 de ani), din Craiova, Eugen Stan, zis „Kinder” sau „Randu” (35 de ani), din Caracal-Olt, Leonard Vasile, zis „Lony” (29 de ani), din Craiova, Dragoş Tiugan (32 de ani), din Craiova, Narcis Cîţă (31 de ani), din Craiova, Marian Badea, zis „Pisic” sau „Masică” (30 de ani), din Craiova, Mihai-Traian Neacşu (23 de ani), din Bucureşti, Horia Sorin Hangu (34 de ani), din Craiova, Doru Stan (39 de ani), din Craiova, Ion Cătălin Vrancea, zis „Iulică” (30 de ani), din Craiova, Claudiu Naciu, zis „Ciumac” (34 de ani), din Craiova.

Infracţiunile reţinute în sarcina lor au fost constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, punerea la dispoziţie fără drept a unor date informatice, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar şi falsificarea unor instrumente de plată electronică şi punerea în circulaţie a acestora. Pe 31 ianuarie 2014, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar, toţi cei 10 inculpaţi, dar şi procurorii craioveni din cadrul DIICOT declarând ulterior apel. Pe 10 februarie 2015 Curtea de Apel Craiova a admis apelurile inculpaţilor, a desfiinţat sentinţa instanţei de fond şi pentru nouă dintre inculpaţi a decis reducerea pedepselor, în timp ce faţă de Dragoş Tiugan s-a dispus rejudecarea.politia-tiugan

Pedeapsa executată în Italia se va scădea din cea primită la Tribunal

Cauza s-a înregistrat din nou la Tribunalul Dolj, pe 7 aprilie 2015, iar miercuri, 9 noiembrie a.c., instanţa a pronunţat a doua condamnare a lui Dragoş Tiugan. Magistraţii craioveni i-au aplicat o pedeapsă totală de 5 ani închisoare cu executare, însă au luat act de faptul că inculpatul a făcut puşcărie şi în Italia, pentru fapte concurente, astfel că, din pedeapsa primită la Tribunal urmează să se scadă şi detenţia din străinătate, care însumează 3 ani:

„Admite cererea de recunoaştere pe cale incidentală a unei sentinţe penale şi acte judiciare subsecvente emise de autorităţile judiciare italiene formulată de inculpat prin apărător . Constată că faptele pentru care a fost condamnat inculpatul Tiugan Dragoş Radu de autorităţile judiciare italiene sunt concurente cu faptele din prezenta cauză. Contopeşte pedepsele aplicate în cauza de faţă cu pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare în regim alternativ la detenţie – arest la domiciliu, aplicată prin sentinţa penală nr. 1556 din 8.05.2013 pronunţată de Judecătorul pentru Investigaţii Preliminare din cadrul Tribunalului Ordinar din Milano, reformată prin sentinţa penală nr. 2313/19.03.2014 a Curţii de Apel din Milano secţiunea V-A şi rămasă definitivă la 5.05.2015 prin Ordonanţa nr. 30897/2014 dată de Curtea Supremă de Casaţie din Milano şi recunoscută prin prezenta sentinţă, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani închisoare, la care se va adăuga un spor de 1 an închisoare , urmând ca inculpatul Tiugan Dragoş Radu să execute în final de 5 ani închisoare. Deduce din pedeapsa astfel stabilită perioada reţinerii de la 27-28.05.2010 şi arestării preventive de la 08.06.2010 la 19.11.2010 dispuse în cauza de faţă şi durata pedepsei executate în străinătate constând în arest preventiv de la data de 13.07. 2012 la 8.08.2012 şi pedeapsă executată în regim alternativ la detenţie de la 9. 08.2012 la 15.09.2015”, se arată în hotărârea din 9 noiembrie a.c. a Tribunalului Dolj. Magistraţii au mai dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 33.265, 67 euro la cursul zilei şi l-au obligat la 32.000 lei cheltuieli judiciare statului. Atât inculpatul, cât şi procurorii DIICOT pot face apel, la Curtea de Apel Craiova.