Doar 81% din copiii cu vârsta sub un an au fost vaccinaţi

0
391

vaccinÎn cazul copiilor de 12 luni, acoperirea vaccinală este sub 81% pentru toate antigenele vaccinale, în timp ce ţinta recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95%. De asemenea, 15% din copii au fost incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, din două motive – refuzul şi neprezentarea.

În privinţa stocurilor de vaccin, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat şi a repartizat către Direcţiile de Sănătate Publică 364.000 de doze de ser BCG. Din vaccinul hexavalent au fost achiziţionate şi distribuite 255.000 de doze, iar în acest moment este în derulare licitaţia pentru achiziţia unor noi cantităţi. Vaccinul ROR este în stocuri suficiente (aproximativ 300.000 de doze). Ministerul Sănătăţii a achiziţionat şi 500.000 de doze de vaccin gripal. În perioada următoare vor fi demarate procedurile de licitaţie pentru vaccinurile Hepatitic B, tetravalent şi pneumococic.

Campanie de promovare a imunizării copiilor

Ministerul Sănătăţii a lansat săptămâna aceasta campania de promovare a imunizării copiilor – „Vaccinurile salvează vieţi” – cu scopul de a informa părinţii despre cea mai importantă şi eficientă metodă de prevenire a bolilor care pot provoca moartea.

Campania „Vaccinurile salvează vieţi” conţine un clip video care îl are ca protagonist pe cunoscutul actor Victor Rebengiuc. Acesta spune povestea războaielor din secolul trecut care au luat viaţa a 200 de milioane de oameni, în timp ce bolile care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare au omorât peste 600 de milioane. Mesajul clipului subliniază importanţa vaccinurilor pentru prevenţia unor boli care pot afecta grav sănătatea sau chiar viaţa oamenilor.

O altă componentă importantă a campaniei „Vaccinurile salvează vieţi” este informarea, prin noua pagină web dedicată vaccinării: desprevaccin.ro. Pagina web prezintă informaţii despre beneficiile imunizării, Programul Naţional de Vaccinare, precum şi mărturii ale unor personalităţi publice care şi-au vaccinat copiii. De asemenea, sunt prezentate în detaliu vaccinurile adresate copiilor şi adulţilor. Pagina desprevaccin.ro îşi propune să devină principala sursă de informare pentru toţi cei care vor să afle informaţii cuprinzătoare şi sigure despre vaccinurile esenţiale folosite în România.vaccin 1

Vaccinarea previne între 2 şi 3 milioane de decese în fiecare an

Potrivit specialiştilor, imunizarea previne între 2 şi 3 milioane de decese în fiecare an. Fără vaccinuri, eradicarea globală a variolei, eliminarea poliomielitei si rujeolei din multe părţi ale lumii ar fi fost imposibilă. Vaccinuri noi, îmbunătăţite sunt acum disponibile pentru a proteja nu doar copiii, ci, de asemenea, adolescenţi  şi adulţi. Cu toate acestea, 1 din 5 copii, şi mulţi adulţi pierd dozele de vaccin care le sunt necesare. Lipsa informaţiilor structurate şi validate cu privire la vaccinare este principalul motiv pentru care unii adulţi aleg în mod conştient să nu se vaccineze ei sau sa nu îşi vaccineze copiii.

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare au, potrivit medicilor, complicaţii grave, uneori debilitante şi cu efecte pe întreaga viaţă. Deşi vaccinurile nu sunt lipsite de riscuri (ca orice alt produs medical) şi pot produce reacţii adverse, acestea sunt rareori atât de grave şi extrem de rar se pot asocia exclusiv cu vaccinarea. Siguranţa vaccinării este asigurată de multiplele etape de control, studiile făcute înainte de licenţierea vaccinului, precum şi de sistemele de monitorizare ale reacţiilor adverse. Acestea arată la nivel global că vaccinurile sunt sigure şi eficiente, eliminând boli grave care continuă să omoare copiii şi adulţii nevaccinaţi. Cei mai mulţi oameni care suferă de boli evitabile prin vaccinare nu au fost vaccinaţi. Este adevărat, însă, şi că niciun vaccin nu oferă protecţie 100% şi de multe ori protocoalele de vaccinare nu sunt riguros respectate. De pildă, peste 90% din cazurile de rujeolă raportate în anul 2009 au primit mai puţin decât cele două doze de vaccin rujeolic recomandate.