Potenţialul de inovare al regiunii Sud-Vest, discutat la Craiova

0
1022

Mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului universitar şi de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia au participat, ieri, la o discuţie despre inovare şi transfer tehnologic, în cadrul conferinţei „Inovare durabilă în Regiunea Sud-Vest”.

Evenimentul derulat ieri, la Craiova, face parte din proiectul „Dezvoltarea capacităţii ANCS de elaborare a politicilor publice în domeniul inovării şi al transferului tehnologic pentru asigurarea unei dezvoltări socio-economice durabile”, Cod SMIS 24120. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (POD CA 2007-2013), beneficiar Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, lansat pe 13 iulie a.c. şi implementat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Transfer Tehnologic şi Inovare  – ARoTT, pe o perioadă de 24 de luni.

În cadrul evenimentului regional din Craiova, iniţiatorii proiectului au subliniat rolul strategic al inovării pentru dezvoltarea Regiunii Sud-Vest, dar şi pentru creşterea competitivităţii economice, în concordanţă cu cerinţele de reformă structurală formulate prin Memorandumul încheiat între România şi Comisia Europeană(CE), cerinţe care fac referire şi la creşterea eficienţei şi eficacităţii utilizării fondurilor publice în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării, prin accelerarea reformei sistemului.

„Proiectul în valoare de 13.400.625,00 lei vizează în mod direct personalul din Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică implicat în raportarea performanţelor, monitorizarea şi evaluarea politicilor de inovare şi transfer tehnologic, personalul administraţiei publice centrale (ministere care au în coordonare institute naţionale de cercetare-dezvoltare), personalul administraţiei publice locale (48 de Consilii Judeţene, 42 de Prefecturi, 48 de Primării ale oraşelor reşedinţe de judeţ), precum şi personalul OSIM şi ORDA. În mod indirect, proiectul are în vedere entităţile de inovare şi transfer tehnologic din România (Reţeaua ReNITT), mediul academic şi de cercetare interesat în domeniul inovării, decidenţii politici din cadrul administraţiei publice centrale şi locale, mediul de afaceri la nivel regional şi naţional”, a menţionat Gabriel Vlăduţ, preşedintele AroTT.

Manageri de inovare în administraţia publică centrală şi locală

În cadrul proiectului cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative” (PO DCA) 2007-2013, ANCS realizează o analiză a performanţelor sistemelor şi procedurilor de raportare actuale şi elaborează metodologii şi instrumente pentru îmbunătăţirea acestora. „Autoritatea va trece la crearea unei reţele naţionale de manageri de inovare în administraţia publică centrală şi locală, pentru a creşte capacitatea de implementare a politicilor europene de inovare la nivel central şi local. În final, va elabora un standard naţional pentru procesul de transfer tehnologic, care va conţine proceduri standardizate privind diseminarea informaţiei tehnologice, transferul tehnologic, brokerajul tehnologic, cu posibilitatea ca acesta să fie preluat ca standard european”, a explicat George Bala, manager de Proiect ANCS. Totodată, va fi creată o platformă pentru colectarea datelor şi  furnizarea de statistici relevante privind performanţele în domeniul inovării şi transferului tehnologic.