12 şi 13 octombrie-zile de mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi Aducerea Moaştelor Sfântului Apostol Andrei din Grecia în România, la Iaşi

1
618

Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte luni, 12 octombrie, pe Sfinţii Mucenici Tarah, Prov si Andronic, care au vieţuit în vremea împăratului Diocletian (284-305) şi au murit pentru că au refuzat închinarea în faţa idolilor. Tot astăzi mai sunt sărbătoriţi şi Sfinţii Cuvios Cosma Aghiopolitul, episcopul Maiumei, Mucenita Domnina, Muceniţa Anastasia, fecioara, Cei Şaptezeci de Sfinţi mucenici, Teodot, episcopul Efesului, Muceniţa Malfeta, Muceniţa Anthia, Sfinţii Mucenici Iuventim şi Maxim, Iason, episcopul Damascului şi Sfinţii Andromah si Diodor. De foarte mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi este şi ziua de 13 octombrie, când a fost adusă la Iaşi, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia).

Izvoarele religioase ne spun că Sfântul Tarah, prăznuit astăzi, 12 octombrie, s-a născut în Claudiopolisul Siriei, Sfântul Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetăţean de mare vază din Efes. După ce au fost torturaţi în mai multe cetăţi, au fost aruncaţi în faţa jivinelor împreună cu câţiva criminali. Animalele i-au sfâşiat pe criminali, în vreme ce sfinţii au ieşit nevătămaţi. În urma acestei minuni, mulţi oameni din acele vremuri au primit credinţa în Hristos. Ei au fost ucişi apoi de soldaţi la porunca proconsulului Numerian Maximus. Deşi trupurile acestora au fost amestecate cu cele ale criminalilor, Dumnezeu le-a descoperit unor creştini în chip minunat care sunt trupurile martirilor – trei lumânări s-au arătat deasupra trupurilor acestora. Site-ul crestinortodox.ro titrează că în Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia se regăsesc părticele din moaştele Sfinţilor Prov, Tarah şi Andronic. Tot astăzi, aflăm că se face pomenirea sfinţilor Cuvios Cosma Aghiopolitul, episcopul Maiumei, Mucenita Domnina, Muceniţa Anastasia, fecioara, Cei Şaptezeci de Sfinţi mucenici, Teodot, episcopul Efesului, Muceniţa Malfeta, Muceniţa Anthia, Sfinţii Mucenici Iuventim şi Maxim, Iason, episcopul Damascului şi Sfinţii Andromah si Diodor.

Sfântul Andrei este ocrotitorul României

În anul 1996 a fost adusă la Iaşi, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia). La propunerea Patriarhului Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca în data de 13 octombrie să se facă pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi, potrivit crestinortodox.ro. În ziua de 13 octombrie, îi mai sărbătorim şi pe Sfinţii Mucenic Carp, Papil şi Agatodor. Sfântul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfântul Papil a fost diaconul său. Pe vremea împăratului Decius şi a proconsulului Valerius, au fost legaţi şi târâţi de cai. Un înger le-a vindecat rănile. Agatodor, servitorul lui Carp a mărturisit că este creştin şi a fost şi el torturat. Sfântul Papil, deşi era supus chinurilor, a vindecat un orb, făcându-i pe mulţi să creadă în Hristos.

1 COMENTARIU

  1. Nu inteleg: postati un articol pe 11 octombrie si scrieti “prăznuit astăzi, 12 octombrie”!!
    In titlu, puneti si dvs. un punct dupa “ortodocsi”???
    Nu stiu de unde copiati, dar sa nu cititi si sa nu corectati….

Comments are closed.