Producătorii agricoli tradiţionali din Dolj s-au prezentat craiovenilor

0
688

Ieri, la Craiova s-a sărbătorit Ziua Naţională a Produselor Tradiţionale Româneşti, aflată la cea de-a doua ediţie. În Piaţa Centrală din Craiova şi în piaţa din Craioviţa Nouă (Complexul „Orizont”) au fost prezentate produse tradiţionale româneşti, direct de către producători, iar cumpărătorii s-au arătat interesaţi şi mulţumiţi de ofertele fermierilor.

În Piaţa Centrală din Craiova forfotă mare, ca în fiecare zi, dar parcă, ieri, a fost puţin altfel: se sărbătorea Ziua Naţională a Produselor Tradiţionale Româneşti, în acest scop fiind puse la dispoziţie, de către S.C. Pieţe şi Târguri Craiova, standuri unde şi-au expus marfa adevăraţii producători agricoli, nu samsarii, din Dolj şi nu numai. Mesele erau pline cu bunătăţuri, de la fructe de sezon până la dulceţuri şi produse din carne, foarte sănătoase, iar oamenii nu s-au sfiit să cumpere, la preţuri, unele ceva mai mari decât cele obişnuite. „Cred că este un moment de sărbătoare, prin care punem în valoare produsele agricultorilor, munca celor de la ţară şi venim în sprijinul fermierilor”, a precizat Alin Mărăcine, director al S.C. Pieţe şi Târguri, instituţia organizatoare. Cosmin Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a menţionat: „Felicitări pentru organizatorii acestui eveniment. Trebuie să încurajăm ţăranii să-şi expună marfa ân Craiova, iar prin programele guvernamentale se încurajează mediul asociativ”. Stelian Bărăgan, viceprimar al Craiovei : „Primăria e bucuroasă să găzduiască un astfel de eveniment, prin societaatea comercială pe care o are în subordine. Producătorii agricoli sunt încurajaţi să îşi vândă produsele , iar pe cetăţeni îi invităm să viziteze aceste standuri şi să cumpere ceva ce este sănătos, la preţ real, nu trecând prin intermediari”. Adrian Popa, director al Direcţiei pentru Agricultură Dolj: „Ceea ce vedeţi aici, şi o să observaţi şi în Craioviţa, sunt numai produse autentice româneştiEchipa de la Pieţe şi Târguri Craiova este una tânără, dispusă la nou, şi fără ajutorul ei nu reuşeam. De aceste produse agro-alimentare depinde sănătatea tuturor” .

O piaţă din Craioviţa, destinată numai produselor tradiţionale

La Complexul „Orizont” a fost ceva original şi o adevărată premieră pentru comerţul cu produse agricole autentice. Piaţa este destinată numai adevăraţilor fermieri, iar lumea a trecut pe la toate standurile, a cumpărat şi a degustat şi din doi berbecuţi pârjoliţi la proţap, un taraf de lăutari adus de către organizatori, susţinând antrenul. „Aici, este un început şi sunt convins că acest fel de comerţ civilizat se va dezvolta. Avem , în judeţul Dolj, 12 cooperative şi asociaţii agricole, dar acestea se vor înmulţi, fiindcă, încet-încet, lumea înţelege că acesta este viitorul agriculturii româneşti. Găsiţi, aici, o întreagă paletă de mărfuri , de cea mai bună calitate. Sunt patru agenţi mari de la Desa, Dăbuleni, Segarcea, Cetate, cei care au concesionat piaţa, dar şi alţi producători din alte comune. Vrea să vă spun că Doljul duduie de adevăraţi fermieri, însă aceştia trebuie promovaţi. În această lună vor veni primele omologări şi atestate de produse tradiţionale din Dolj ”, a spus Adrian Popa. La rândul său, Petrică Goge, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Desa şi al Cooperativei Agricole Legume Dunărene, a precizat: „Vedeţi , în această piaţă, de la murături, dulceaţă, până la produse lactate şi din carne. Sperăm să fim şi peste iarnă, de aceea ne gândim să izolăm termic piaţa din fondurile noastre. Este un interes din ce în ce mai mare pentru produsele tradiţionale, sănătoase”. Prezent la manifestare, prefectul judeţului Dolj,  Dan Narcis Purcărescu, a afirmat: „Mă bucur că avem astfel de producători în Dolj. Nici nu ştiam că, de exemplu, brânza de burduf care este făcută, în special, de către sibieni, se face şi la noi, în judeţ, la Cetate. Ar fi bine ca aceste târguri să fie făcute lunar, deoarece aşa află lumea despre cum poate mânca sănătos. Piaţa din Craioviţa, unde ne aflăm acum, este începutul şi sper să mai fie şi alte puncte de desfacere de asemenea anvergură”.