Industria textilă poate fi un promotor al economiei circulare în România. Pentru un viitor sustenabil, 2030 începe acum!

0
1511

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat marți, 9 octombrie a.c., la Camera de Comerț și Industrie a României, Simpozionul pentru dezvoltare durabilă în industria textilă, un eveniment organizat în premieră.

Prin organizarea acestui eveniment, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și-a propus să atragă atenția asupra reutilizării și reciclării deșeurilor din industria textilă și, totodată, să transmită un mesaj public de conștientizare a importanței economiei circulare, aplicată în industria textilă din România. 

“Cred că este pentru prima dată când supunem atenției publice probleme precum reducerea la zero a risipei de materiale sau folosirea intensivă a materialelor textile reciclabile în industria de profil. Mesajul nostru către industria textilă din România este: pentru un viitor sustenabil, aplicați obiectivele de dezvoltare durabilă!”, a subliniat  László Borbély.

Alte teme abordate în cadrul evenimentului au vizat cercetarea în industria textilă și noile tehnologii aplicate în industrie, cu scopul de a reduce risipa de materiale și de a crește gradul de reciclare a materialelor folosite. 

De asemenea, în cadrul simpozionului a fost prezentată și o expoziție de articole textile și design interior, care au fost realizate cu deşeuri rezultate din industria textilă de către companii partenere românești. Participanții la eveniment au putut asista și la o paradă a modei, în care au fost prezentate, de copii și adulți, 27 de ținute realizate de asociațiile partenere din material reciclate.

La eveniment a participat și reprezentantul Ambasadei Olandei la București, Arthur den Hartog, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Carmen Ghițuleasa, precum și alți specialiști în domeniu.