Cum ar fi o parcare etajată pe strada Kogălniceanu?

0
435

O parcare etajată ar putea fi amenjată pe strada „Mihail Kogălniceanu”, pe locul care ar rămâne liber după demolarea clădirii în care a funcţionat odată cinematograf şi a grădinii de vară, aceasta din urmă aflată acum în ruină. Acolo ar încăpea de minune prima parcare supraetajată a oraşului, care ar putea fi o alternativă la un flux de aproape 5.000 de maşini, zilnic. 

Propunerea i-a aparţinut senatorului PNL, Nicolae Giugea, şi a fost adresată autorităţilor în cadrul dezbaterii publice pe regulamentul parcărilor prin SMS, organizate cu craiovenii săptămâna trecută. După ce i-a certat pe reprezentanţii municipalităţii că nu caută soluţii pentru înmulţirea locurilor de parcare, preferând să introducă doar taxe noi, Giugea a venit cu soluţia ca, pe strada „Kogălniceanu”, să fie amenajată prima parcare etajată din Craiova. „Atunci când restricţionezi accesul la parcare, trebuie să vii şi cu o alternativă. Care sunt alternativele? Fiecare să se descurce în continuare, că de aia e oltean, asta e singura alternativă. Nu am văzut nici un proiect de parcare supraterană, care să se găsească în centrele foarte aglomerate ale urbei”, a ridicat problema senatorul liberal.

Un furnicar de maşini, într-un nod de instituţii publice

Primarul Craiovei a afirmat că este adeptul parcărilor supraetajate, fiind de acord să fie făcute de către municipalitate, dar se întâmpină dificultăţi. „Important este ca să fie găsite şi acele terenuri pe care să fie amplasate”, a precizat edilul. „Vă dau eu o locaţie pentru parcarea supraterană”, s-a oferit atunci senatorul Giugea. „Pe Kogălniceanu este un teren viran, de ani de zile, care este de vânzare. Este un spaţiu arhisuficient, cu tot ceea ce înseamnă cinematograful şi grădina de vară. Ar fi o parcare supraterană bună”, a lansat propunerea liberalul. Acolo există, în opinia lui Giugea, un flux de aproximativ 5.000 de persoane pe zi, dat find faptul că sunt amplasate, în zonă, mai multe instituţii publice, printre care Finanţele, Biblioteca Judeţeană, Casa de Pensii, Cadastru, CEC. „Oamenii vin cu treabă, să îşi rezolve problemele, şi mulţi vin cu maşinile”, şi-a argumentat ideea Giugea. 

De ce nu poate fi preluat terenul

Amplasamentul de pe Kogălniceanu a fost verificat de către autorităţi, care se gândiseră şi ele că ar fi o locaţie potrivită pentru o parcare etajată, a dezvăluit Genoiu. „Ceea ce îmi spuneţi dumneavoastră, eu am verificat demult, pentru că Mărinică Dincă (n.r. – viceprimar liberal al Craiovei şi primar în mandatul suspendat al lui Antonie Solomon) mi-a spus şi mie de existenţa acestui teren. Dar este un teren al regiei de film şi s-au făcut multe demersuri pentru a se prelua acest spaţiu, care stă acolo în paragină”, a replicat primarul Genoiu. Acesta a lăsat să se înţeleagă faptul că nu s-a reuşit o astfel de manevră, pe motive de proprietate, prin urmare a rămas valabil faptul că trebuie să se vină cu foarte multe propuneri de locaţii dintre care municipalitatea să aleagă una sau două, chiar trei spaţii fără probleme. „Pentru că marea majoritate au foarte multe încurcături”, a menţionat primarul Craiovei.

Ironii uşoare

Administraţia publică are la îndemână varianta exproprierii pentru interes public, cu justă despăgubire, în cazul găseşte un teren care se pretează la o astfel de investiţie, dar este împiedicat de situaţia juridică asupra proprietăţii, a amintit reprezentantului municipalităţii senatorul liberal. „Dacă avem o bucată de teren, care este a nu ştiu cui, există această soluţie care se poate pune în aplicare, cu o evaluare corectă”, a spus Giugea. Ironia uşoară l-a iritat pe edil, acesta reamintindu-i fostului prefect că există buni specialişti în primărie pe acest subiect. „Nu vă supăraţi, am în sală secretarul primăriei care cred că ştie mai multă administraţie. Dar eu nu am auzit de o expropriere a unei primării către stat. Regia de film este a statului”, a replicat Genoiu, ocazie cu care a şi tranşat subiectul, punându-se punct la discuţie şi, totdată, şi la parcarea etajată.

Parcarea etajată din curtea primăriei

Despre o parcare etajată se vorbea cu mult înainte ca administraţia să se orienteze spre parcarea subterană de la teatru. De fapt, această variantă, care se considera că este mai puţin costisitoare, a fost prima care a fost luată în calcul. Reprezentanţii municipalităţii se gândiseră şi la un amplasament: curtea interioară a sediului central al primăriei. Acolo, se vorbea despre instalarea unui sistem de parking pe mai multe etaje, după un concept care funcţionează în alte ţări, maşinile urmând să fie ridicare automat, prin telecomandă, pe rafturile laterale ale parcării. În consiliu, s-a făcut şi o prezentare a acestui sistem, entuziasmul fiind unul general, chiar şi din partea consilierilor. Însă, la fel de repede pe cât a fost de promovat, a fost şi uitat, municipalitatea recunoscând, în cele din urmă, că a renunţat la acest proiect definitiv pentru a se păstra parcarea instituţiei la modul la care se află chiar şi astăzi. O altă propunere de amplasament nu a mai existat de atunci şi nici nu s-a mai discutat serios, cu exemple, în acest sens. Pe Kogălniceanu, ar urma, conform regulamentului modificat, să fie instituite 37 de locuri de parcare cu plată, care se vor continua pe strada „Eugeniu Carada” cu 16 locuri şi pe strada „Unirii”, cu 38 de locuri.