„Undă verde” pentru judecarea ofiţerului de la PMS Craiova acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă

0
66

Magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât, ieri, că poate începe procesul comisarului-şef de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, Marian Şerban, prins în flagrant de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în parcarea centrului comercial Auchan, în timp ce primea 1.000 de euro (a patra tranşă) din cei 5.000 de euro pe care îi ceruse unui bărbat pentru a-i facilita angajarea pe un post de conducător auto în cadrul unităţii. Ofiţerul PMS Craiova a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi una de înşelăciune, şi a fost menţinut în arest preventiv.

Reamintim că ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au organizat, miercuri, 5 iulie a.c., prinderea în flagrant a lui Marian Şerban, în vârstă de 46 de ani, comisar-şef de penitenciare în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, în timp ce primea suma de 1.000 euro de la un denunţător, cu scopul de a-i facilita obţinerea unui post de conducător auto în cadrul penitenciarului.

Flagrant în parcare la Auchan

Operaţiunea s-a desfăşurat în parcarea centrului comercial Auchan din municipiu, ofiţerul primind banii în maşina personală. Potrivit comunicatului DGA, denunţătorul a povestit că, în perioada august 2016 – mai 2017, ofiţerul PMS Craiova i-a pretins suma de 5.000 euro, din care i-a şi dat 4.000 euro în trei tranşe (3.000 euro şi în două rânduri câte 500 euro), cu promisiunea că-i va facilita încadrarea din sursă externă pe un post de agent de penitenciare (conducător auto). Dacă a văzut că nu s-a rezolvat nimic, doljeanul a decis să-l denunţe pe ofiţer şi le-a explicat ofiţerilor anticorupţie că urmează ca în perioada următoare să remită făptuitorului şi diferenţa de 1.000 euro, până la concurenţa sumei de 5.000 euro pretinsă, aşa cum îi ceruse. După flagrant, ofiţerul PMS Craiova a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, audiat, şi apoi reţinut de procurorul de caz pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, iar o zi mai târziu, joi, 6 iulie a.c., a fost prezentat Tribunalului Dolj, care a admis propunerea procurorilor şi a luat măsura arestării preventive pentru 30 de zile faţă de inculpat. Măsura a fost confirmată şi de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, care au respins contestaţia inculpatului.

Cercetările în cauză au continuat, scoţând la iveală că Marian Şerban mai procedase la fel şi cu alte persoane, care aşteptau să ajungă agenţi de penitenciare, după cum le promisese, evident contra unor sume consistente, ofiţerul PMS: „În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, în acelaşi mod, inculpatul a mai pretins şi primit de la alţi doi denunţători sumele de 5.000 euro, respectiv 4.000 euro, în scopul de a le facilita angajarea pe posturi de agenţi de penitenciare în cadrul unor unităţi de detenţie din Craiova sau Caracal”, după cum au comunicat reprezentanţii DGA.

Dosarul în care ofiţerul PMS Craiova va fi judecat pentru cele patru infracţiuni reţinute în sarcina sa s-a înregistrat pe 24 august a.c., la Tribunalul Dolj, a fost analizat de judecătorul de cameră preliminară al instanţei, iar ieri a ieşit din camera preliminară, instanţa dispunând începerea procesului: „constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 359/P/2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Şerban Marian, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi o infracţiune de înşelăciune. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 10 Octombrie 2017”, se arată în hotărârea instanţei. Între timp însă, inculpatul rămâne în spatele gratiilor.