TV5 Monde a fost atacat de hackerii ruşi

0
50

tv5_monde_hacked_isis_58544500_501127008 aprilie 2015 a fost o zi importanta pentru Yves Bigot, directorul general al TV5 Monde. Postul său de televiziune, care transmite în lumea întreagă, tocmai îşi lansase cel mai recent canal TV. Mai mulţi miniştri francezi participau la o ceremonie oficială organizată la sediul general din Paris al postului de televiziune. În acea seară, Yves Bigot a sărbătorit evenimentul luând cina cu omologul lui de la Radio Canada.

În jurul orei locale 20.40, un aflux de apeluri şi SMS-uri l-au informat în legătură cu faptul că 12 posturi ale reţelei TV5 nu mai funcţionau.
”E cel mai rau lucru care ţi se poate întâmpla când lucrezi în televiziune”, a declarat Yves Bigot, într-un interviu acordat pentru BBC. Foarte repede, a devenit evident faptul că reţeaua TV era supusă unui atac cibernetic de proporţii. ”Am fost la doar cateva ore distanţă de punctul în care toată reţeaua ar fi fost eliminată pentru totdeauna”, spune Yves Bigot.

Un grup de piraţi cibernetici, Cyber Caliphate, asociat cu organizaţia teroristă Stat Islamic, şi-a asumat atunci responsabilitatea pentru comiterea acelui atac informatic. Dar rezultatele unei anchete oficiale sugerează că atacul a fost realizat de fapt de un grup de hackeri din Rusia. Atacul a folosit un software special care a distrus sistemele acestei reţele de televiziune.